Argentina, o țară în care nimic nu merge. De ce se degradează totul
- Iuliu Vlădescu
- 19 august 2023, 23:13
Odată cu prăbuşirea economică, alegerile primare pentru Casa Rosada întăresc opoziția față de dreapta.
A devenit aproape eufemistică descrierea situației Argentinei drept o criză. Mai mult decât tulburări conjuncturale, țara vecină cunoaşte de ani de zile un proces de degradare a instituțiilor economice și divergenţă politică, ceea ce face ca reformele necesare să fie imposibil de realizat.
În acest context are loc ascensiunea unui candidat exotic, Javier Milei, care a primit cele mai multe voturi la alegerile primare pentru Casa Rosada (sediul preşedinţiei argentiniene; n. trad.) de duminică (13 august). Tendința spre un viraj este completată de locul doi obținut de coaliția de opoziție care este condusă de conservatoarea Patricia Bullrich.
Alegerile primare sunt o particularitate a sistemului electoral argentinian. Înaintea alegerilor, al căror prim tur este programat în luna octombrie, alegătorii își exprimă în prealabil preferințele la urne, pentru a elimina candidaturile irelevante și pentru a defini disputele în cadrul partidelor și coalițiilor.
Javier Milei, liberalul considerat de extremă-dreaptă
Ritualul a arătat forța uimitoare a lui Milei, un deputat care se definește drept „anarho-capitalist” și care este calificat, în funcție de punctul de vedere, drept de extremă-dreaptă, ultraliberal sau libertarian.
Este mai util să vă prezentăm ideile și comportamentul său. Economist cu experiență în sectorul financiar, el pledează pentru tăierile radicale de cheltuieli publice și pentru o reducere drastică a reglementărilor de stat — cu un voluntarism care pare să ignore obstacolele legale și politice.
Ţine discursuri împotriva politicii, deși este congresman. În acest sens, este aproape de bolsonarism, de la care primește expresii de simpatie. Susţine accesul la arme și luptă împotriva avortului. Adesea se exprimă într-un mod vulgar și recurge la bravade.
Cine sunt ceilalți candidați
Patricia Bullrich a fost ministru al Securității al fostului președinte Mauricio Macri, un liberal care a guvernat țara din 2015 până în 2019 și care a eșuat în programul său de ajustări.
Prezidenţiabila adoptă o retorică dură împotriva criminalității. Guvernul peronist, reprezentat de ministrul economiei, Sergio Massa, s-a situat pe un modest loc trei la alegerile primare – efectul evident al unei inflații care depășește 100% pe an, în timp ce administrația recurge la emiterea de monedă pentru a-și încheia socotelile, sporind sărăcia, inegalitatea și foametea.
Alegerile argentiniene se desfășoară în două tururi, ceea ce, cel puțin teoretic, contribuie la aglutinarea forțelor și la moderarea discursurilor. Este timp pentru o reconfigurare a scenei electorale.
Mai dificilă va fi, însă, să se ajungă la o înțelegere națională minimă în jurul măsurilor necesare pentru a depăși enorma rămânere în urmă a unei țări încă legată de agenda anilor '80, fără a avea măcar o monedă credibilă și dependentă de ajutorul financiar al Fondului Monetar Internațional (FMI). (Editorial Folha; Traducerea: Iulia Baran, RADOR)