Aretha Franklin, urmărită de FBI. Relațiile cu comuniștii și „extremiștii afro-americani”. Dosar declasificat

Aretha Franklin, urmărită de FBI. Relațiile cu comuniștii și „extremiștii afro-americani”. Dosar declasificatSursa: CNN

Un dosar de 270 de pagini, declasificat de FBI, arată cum activitatea pentru drepturile civile pe care Aretha Franklin a avut-o de-a lungul vieții sale, a fost îndeaproape urmărită. Supranumită și „Regina sufletului”, cântăreața a murit în anul 2018, la vârsta de 76 de ani.

Documentul declasificat de FBI cuprinde mai multe rapoarte care arată că activismul cântăreței Aretha Franklin, dar și prieteniile acesteia cu Martin Luther King Jr. și Angela Davis, au fost intens urmărite.

Astfel, implicarea cântăreței în organizațiile comuniste sau de luptă pentru drepturile afro-americanilor a primit o atenție regulată din partea agenților federali.

Deși activitatea cântăreței a fost intens monitorizată, dovadă fiind cele 270 de pagini redactate, concluzia FBI pare să fi fost că Aretha Franklin nu a reprezentat niciun motiv de alarmă.

Dosarul face referiri, de asemenea, la amenințări cu moartea ale artistei, la o tentativă de șantaj prin violență, precum și la un proces pentru încălcarea drepturilor de autor.

Dosarul cântăreței a fost obținut prin intermediul Legii la liberul acces la informația de interes public, de jurnalista Jenn Dize. Referitor la acest caz, aceasta a precizat pe rețelele de socializare că „raportează frecvent despre abuzurile agențiilor, în special în ceea ce privește mișcarea pentru drepturile civile”, iar documentele au fost cerute în anul 2018.

FBI a urmărit-o îndeaproape pe Aretha Franklin

Un document datat din anul 1976, arată multiplele acuzații îndreptate de FBI împotriva lui Franklin.

Astfel, un articol din 1972 publicat într-un ziar comunist indică ideea că Franklin a cântat la un concert organizat de un grup legat de Partidul Comunist, care strângea fonduri pentru a o elibera Angela Davis, o activistă politică care se confrunta cu acuzații de crimă și răpire în California.

De asemenea, în același an, o sursă confidențială menționa că Aretha Franklin e asociată cu „un grup extremist de afro-americani”, hotărât să tulbure liniștea insulei Dominica. Toate acestea erau cuprinse în dosarul FBI.

În ciuda acuzațiilor, documentul afirmă că „nu există informații suplimentare pertinente” despre Franklin.

Și tatăl cântăreței a intrat în atenția FBI

În plus, la câteva zile după asasinarea lui Martin Luther King, biroul federal și-a exprimat îngrijorarea că Franklin, Sammy Davis Jr., Marlon Brando, Mahalia Jackson și The Supremes erau programați să cânte la un concert memorial.

În acest sens s-a afirmat că „membrii (Comitetul de coordonare al studenților nonviolenti) au simțit că spectacolul acestor animatori proeminenți va oferi o scânteie emoțională care ar putea aprinde tulburări rasiale în zonă”.

Și tatăl cântăreței, Rev. C.L. Franklin, a atras atenția FBI-ului, după ce a denunțat Anglia și a lăudat China comunistă la un eveniment SCLC (Southern Christian Leadership Conference, organizația condusă de Martin Luther King) din august 1968.

Potrivit documentului FBI, SCLC „a adoptat o ură împotriva Americii” și era „pro-comunistă”, însă acest lucru nu va fi recunoscut de afro-americani, deși ei „o vor urma orbește”, potrivit CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News