Evenimentul Zilei > International > Arestări și controale în urma votului din Rusia privind reforma constituțională
Arestări și controale  în urma votului din Rusia privind reforma constituțională

Arestări și controale în urma votului din Rusia privind reforma constituțională

Un guvernator de opoziție a fost reținut și locuințele mai multor activiști au fost controlate inopinat joi de către poliție, într-un moment în care represiunile la adresa opoziției sunt la ordinea zilei în Rusia, scrie THE TELEGRAPH.

Un guvernator de opoziție a fost reținut și locuințele mai multor activiști au fost controlate inopinat joi de către poliție, într-un moment în care represiunile la adresa opoziției sunt la ordinea zilei în Rusia. 

Avalanșa de arestări și anchete penale au loc în urma votului de săptămâna trecută, la care aproape 78% din populație a aprobat amendamentele constituționale care îi permit lui Vladimir Putin să rămână președinte cel puțin până în anul 2036, când acesta împlinește 83 de ani.

Serghei Furgal, guvernatorul regiunii Habarovsk (Extremul Orient al Rusiei), care a învins un candidat al Kremlinului la alegerile din 2018, a fost arestat joi dimineață de agenți camuflați ai organelor de investigație ale Rusiei și adus cu un avion la Moscova.

Guvernatorul, a cărui victorie la urne a umilit partidul pro-Kremlin, este acuzat că a comandat două omoruri prin contract, precum și că a avut o tentativă de omor în urmă cu 15 ani, potrivit Comitetului de Investigație, principala autoritate federală de investigație a Rusiei.

Furgal nu a fost acuzat de nicio infracțiune.

O sursă anonimă care susține că este apropiată lui Furgal afirmă că acesta a negat acuzațiile.

Furgal a activat în Parlamentul rus mai mult de un deceniu înainte de a câștiga alegerile de la Habarovsk în 2018, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la momentul acuzațiilor aduse împotriva sa.

Rușii se vor prezenta la urne în septembrie în mai multe regiuni pentru a vota noi guvernanți și consilii locale, iar arestarea lui Furgal pare a fi un avertisment pentru candidații de opoziție care concurează la alegeri, precizează analiștii.

În aceeași dimineață, poliția rusă a efectuat controale inopinate în locuințele a cel puțin cinci activiști afiliați organizației britanice Open Russia, finanțată de fostul magnat Mihail Hodorkovski. Toți aceștia au fost implicați în campania „Nu” la adresa amendamentelor constituționale care permit președintelui Putin să rămână la putere pentru încă 16 ani.

Autoritățile ruse au interzis oficial Open Rusia în 2017, pe motiv că este o „organizație nedorită”, care urmărește să instige la protest și să destabilizeze țara.

Atacurile sunt în mod evident legate de ancheta din 2003 cu privire la fosta companie petrolieră Yukos aparținând lui Hodorkovski, chiar dacă majoritatea activiștilor erau adolescenți când Yukos a fost atacat cu creanțe fiscale care au dus la dispariția sa.

Arestările de joi sunt privite în mare măsură drept un nou val de represiune dezlănțuit după ce președintele Putin și-a asigurat un nou mandat de putere în cadrul unui vot pe care l-a descris joi, în cadrul unei conferințe cu șeful alegerilor din Rusia, ca fiind „extrem de democratic”.

Liderul opoziției, Alexei Navalny, a declarat joi că atacurile sunt „un alt act de intimidare”.

„Aceasta este o încercare de demoralizare a celor care se opun lui Putin și de pedepsire a celor care au protestat împotriva amendamentelor favorabile lui Putin”, a precizat el.

Reținerile și controalele poliției, acoperite pe larg de televiziunea de stat rusă, au fost difuzate la două zile după ce cunoscutul jurnalist militar Ivan Safronov a fost arestat sub acuzația de trădare pentru că ar fi divulgat secrete de stat agențiilor de spionaj cehe.

Cu o zi înainte, o instanță de judecată din nord-vestul Rusiei a găsit vinovat un jurnalist de „justificarea” terorismului în cadrul unui articol de ziar, astfel că acesta a primit o amendă de circa 5.500 euro.

Autor: Nataliya Vasilyeva/THE TELEGRAPH/ Traducere: Rador

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: