Ard hectare întregi în România. Locuințele oamenilor sunt în pericol. VIDEO

Ard hectare întregi în România. Locuințele oamenilor sunt în pericol. VIDEO sursă: arhivă EvZ

Ard hectare întregi de vegetație și în România. Un incendiu puternic a izbucnit, joi, la ieșirea din Oradea. Un altul a fost semnalat într-un cartier Reșița, la o distanță de doar 30 de metri de locuințele oamenilor. Pompierii au intervenit, joi, la stingerea a cel puțin patru incendii.

UPDATE: Un alt incendiu de vegetație are loc în localitatea Câlnic din județul Caraș-Severin. Flăcările au cuprins o pădure de pini și au afectat o locuință. Este al treilea incendiu semnalat, joi, în vestul României.

De această dată, pompierii din județul Timiș au fost alertați de locuitori care au sesizat mult fum în depărtare și se temeau că flăcările vor ajunge și la ei.

Potrivit primelor informații, câțiva ciobani au dat foc unei miriște pentru a igieniza terenul, însă flăcările nu mai pot fi controlate. Martorii spun că totul depinde de vânt, fiindcă acesta dă direcția flăcărilor, care s-au extins deja și la o casă din zonă. Parterul și acoperișul au fost afectate, însă nu a fost raportată nicio victimă umană, casa fiind nelocuită.

Ne puteți urmări și pe Google News

La fața locului intervine detașamentul Lugoj cu un autocamion și două autospeciale de lucru cu șapte subofițeri. Dacă va fi nevoie, numărul forțelor de ordine va fi suplimentat, potrivit Digi24.

Știre inițială: Hectare întregi de vegetație au fost făcute scrum, în urma flăcărilor puternice - este vorba despre 15 ha la ieșirea din Oradea și alte 3 ha într-un cartier din Reșița. În cel de-al doilea caz, flăcările se află la mai puțin de 30 de metri de locuințele oamenilor.

Incendiu de vegetație, în apropierea locuințelor oamenilor, în Reșița

Incendiul din Reșița a fost semnalat în zona Cracul Teiului – Vârful Arjana, la o altitudine de peste 1.500 de metri, potrivit presei locale, pe parcursul unei recunoaşteri aeriene.

La faţa locului au intervenit echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş şi al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Cornereva, precum şi lucrători silvici. Douăzeci de pompieri militari intervin, încă de la primele ore ale dimineații, pentru stingerea incendiului.

Operațiunea a fost reluată, ulterior, cu forțe suplimentare, potrivit resita.ro.

„Mai sunt două focare, incendiul manifestându-se pe aproximativ un hectar. Ard lăstăriș, frunze și doborâturi într-o pădure de cer. La locul incendiului au fost concentrate forţe de la Detașamentele de Pompieri Reşiţa şi Caransebeş, 20 de pompieri, precum şi lucrători silvici de la Ocolul Silvic Mehadia. Pompierii militari intervin cu două autospeciale cu apă, două autoutilitare de teren 4×4, bazine de apa de 1.000 de litri, saci stingători, turbosuflante, pliciuri și lopeți”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU „Semenic”, Elena Tarla, potrivit sursei citate.

Un alt incendiu a fost semnalat la ieșirea din Oradea

Un incendiu puternic a izbucnit și la ieșirea din Oradea, pe strada Corneliu Baba, în zona Adăpostului de animale Grivei. 15 ha de vegetație au fost distruse. Cauza incendiului nu este, momentan, cunoscută. Pompierii avertizează, însă, în legătură cu arderea miriștilor pentru curățarea terenurilor.

Incendiul a fost localizat astfel încât propagarea flăcărilor a fost oprită, însă se acționează, în continuare, pentru stingerea acestuia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bihor, Camelia Roşca, peste 20 de pompieri militari din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, coordonaţi fiind în teren de prim-adjunctul inspectorului şef, locotenent-colonel Csilik Alexandru Adrian. Aceștia acţionează cu cinci autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi mijloace de primă intervenţie.

Doar joi, 12 iulie, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru stingerea a patru incendii de vegetaţie uscată.