Evenimentul Zilei > International > După 35 de ani, în Arabia Saudită se REDESCHID sălile de cinema
După 35 de ani, în Arabia Saudită se REDESCHID sălile de cinema

După 35 de ani, în Arabia Saudită se REDESCHID sălile de cinema

Ministrul Culturii şi al Informaţiei din regatul Golfului, Awwad bin Saleh Alawwad, a anunţat că interdicţia care desfiinţase sălile de cinema a fost revocată. Comisia generală pentru media audiovizuale a început acordarea de licenţe pentru redeschiderea sălilor de cinema.

Ne aşteptăm – continuă ministrul, citat de al Arabiya – că primele cinematografe se vor putea deschide în martie a anului viitor. Aceasta marchează un moment important în dezvoltarea economiei culturale a regatului''. Autoritatea sectorului, Comisia generală pentru media audiovizuale, a început procedurile pentru acordarea de autorizaţii. În sălile cinematografice va rămâne însă segregaţia locurilor în funcţie de sex.

Din anii '80 cinemaul era considerat în afara legii, motează msn.com. Acum, în sfârşit, interdicţia va fi ridicată, în cadrul programului de reforme sociale progresiste ''Vision 2030''. Unul din principalele obiective ale acestui plan este să facă Arabia Saudită independentă de petrol până în 2030. Principele moştenitor, Mohammed Bin Salman, ''scutură praful des'' de pe opoziţia ultraconservatoare, care nu aprobă pentru nimic în lume schimbările în curs. Ca de exemplu posibilitatea pentru femei de a conduce maşina sau de a asista la evenimente sportive, care erau considerate ameninţări la tradiţiile şi identităţile culturale. Muzica, concertele, filmele şi cinema-ul au fost numite izvoare de depravare de către cea mai înaltă autoritate religioasă a ţării, marele muftiu, Sheikh Abdul al-Sheikh.