Arabia Saudită și Iranul, ajutate de China să cadă la pace. Summit decisiv

Arabia Saudită și Iranul, ajutate de China să cadă la pace. Summit decisiv

Arabia Saudită și Iranul sunt dușmani tradiționali, dar China a intervenit. Președintele iranian Ebrahim Raisi este așteptat să participe duminică la un summit în Arabia Saudită, unde se va discuta despre războiul Israel-Hamas.

Arabia Saudită și Iranul sunt dușmani tradiționali în zonă. Dar intervenția Chinei i-a apropiat şi ar putea face jocurile în Orientul Mijlociu. Preşedintele Ebrahim Raisi urmează să efectueze duminică o vizită în Arabia Saudită. Aceea ar fi prima astfel de vizită a unui şef de stat iranian.

După acordul mediat de China în luna martie a pus capăt unor ani întregi de ostilitate între fostele state rivale regionale. Guvernele de la Teheran şi Riad sprijină facţiuni opuse în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită și Iranul, la summit-ul Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI)

Arabia Saudită și Iranul sunt dușmani tradiționali în zonă însă intervenția Chienei care vrea să-și promoveze interesele economice și noul conflict din gaza au apropiat teocrația iraniană de dinastia wahabită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vizita preşedintelui Raisi în Arabia Saudită ar fi o premieră după ce cele două ţări şi-au reînnoit relaţiile diplomatice în martie. Asta după şapte ani, sub egida Chinei. Aşadar, vor lăsa la o parte trecutul şi vor participa la summit.

Summitul are loc la iniţativa Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), un grup de 57 de ţări cu sediul în oraşul saudit Jeddah. Este planificat să aibă loc la o zi după o întâlnire de urgență a liderilor Ligii Arabe. Tot în capitala Arabia Saudită, Riad.

Președintele iranian va vizita Arabia Saudită săptămâna viitoare

Ebrahim Raisi, 6 noiembrie 2023.

S-a confrimat prezenţa președintelui Raisi

„Preşedintele Raisi va fi prezent la summitul OCI de la Riad”, a declarat pentru AFP o sursă familiarizată cu subiectul, sub protecţia anonimatului.

OCI s-a exprimat în repetate rânduri împotriva atacurilor asupra civililor din Gaza. Unde Israelul încearcă să elimine Hamas ca răspuns la atacul grupării militante din 7 octombrie. Despre care oficialii israelieni spun că a provocat moartea a peste 1.400 de persoane. Majoritatea civili, și a văzut 240 de persoane luate ostatici.

Numărul morților în Gaza a depășit 10.000 de persoane. Inclusiv peste 4.000 de copii, a anunțat luni Ministerul Sănătății condus de Hamas, după aproape o lună de bombardamente necruțătoare israeliene.

Ambele state nu recunosc Israelul

Arabia Saudită și Iranul nu recunosc Israelul. Deși înainte de război, Arabia Saudită a fost implicată în discuții mediate de Statele Unite. Era vorba despre o posibilă normalizare. Iranul a oferit de multă vreme sprijin financiar și militar Hamas.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi şi Mohammed bin Salman, prinţul moștenitor al Arabiei Saudite, au avut o conversaţie telefonică pe 12 octombrie. Oficialii saudiți sunt profund îngrijorați de o posibilă extindere a războiului, care ar putea deraia agenda de reformă Vision 2030 a lui Salman, menită să facă tranziția celui mai mare exportator de țiței din lume.

Cei doi lideri şi-au oferit sprijinul cauzei palestiniene şi, potrivit agenţiei oficiale iraniene IRNA, au discutat despre necesitatea de a se pune capăt crimelor de război împotriva Palestinei. La rândul său, Iranul este un aliat apropiat al Hamas.