Ar putea China să devină mediator între Rusia și Ucraina?

Ar putea China să devină mediator între Rusia și Ucraina? Sursa foto: Kremlin

Beijingul a făcut apel la Moscova în ceea ce privește reglementarea pașnică a situației

China nu vrea să fi atrasă în conflictul din Ucraina, însă este obligată să reacționeze la evenimente. Ambasada R.P. Chineze la Kiev a început să-i pregătească pe cetățenii chinezi de evacuare. Părerea referitoare la război și-a spus-o, chiar și într-o formă confuză, președintele R.P. Chineze, Xi Jinping, în cursul convorbirii telefonice avute cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Versiunile oferite de mass-media rusească și de cea chinezească diferă. Potrivit agenției rusești RIA - Novosti, Putin a spus că Rusia este dispusă să poarte convorbiri cu Ucraina la Minsk, iar televiziunea din Beijing a transmis că China intenționează să lucreze cu toate părțile și să lupte pentru soluționarea problemei pe calea negocierilor. Înseamnă oare acest lucru dorința Chinei de a juca rolul de mediator?

După cum se poate observa din ceea ce transmite CCTV, televiziunea oficială chineză, Xi a subliniat că trebuie să se renunțe la mentalitatea "războiului rece" și trebuie respectate preocupările legitime referitoare la securitatea diferitelor state. "China sprijină negocierile Rusiei cu Ucraina pentru rezolvarea problemei. Principalul curs politic al Chinei rămâne neschimbat - și anume, respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, în conformitate cu principiile Chartei ONU", a spus președintele chinez. Această declarație prudentă nu seamănă deloc cu declarațiile anterioare ale înalților oficiali din cele două țări, în care se spunea că pentru colaborarea ruso-chineză nu există frontiere. Prin urmare comentatorii străini sunt obligați să analizeze pas cu pas briefing-urile reprezentanților Ministerului chinez de Externe și replicile diplomaților chinezi de la ONU, pentru a stabili ce încearcă de fapt China să obțină.

Postul de televiziune american CNN afirmă că "China a renunțat să acuze direct Rusia și, se pare, a dat vina pe SUA și aliații acestora". Dar, totuși, situația Beijingului este dificilă. El trebuie să găsească un echilibru între strânsul parteneriat strategic cu Moscova și postulatul privind sprijinirea suveranității statelor. De aceea, Hua Chunying, consilier cu multă experiență al ministrului de externe al Chinei, a fost nevoit să iasă din situație. Pe de o parte, doamna Hua și-a exprimat regretul că speranțele în ceea ce privește pacea nu s-au adeverit, iar, pe de altă parte, a arătat cu un deget acuzator spre Statele Unite, subliniind că ele în ultimele săptămâni au pus gaz pe focul conflictului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bineînțeles, mass-media oficială a comunicat afirmațiile făcute de consilierul ministrului de externe chinez. Dar alta este situația pe rețelele de socializare. Pe Weibo, o platformă similară cu Twitter-ul, au existat 62 de milioane de accesări la un mesaj referitor la faptul că donatorii ucraineni donează sânge. Iar autorul chinez, care a scris că războiul nu este deloc o glumă, a primit 60 de mii de reacții aprobatoare. Și asta în ciuda faptului că rețelele sunt cenzurate! Astfel, influenta publicație chinezească "Beijing News" a primit "de sus" indicația să nu publice reportajele în care se vorbește prost despre Rusia sau care reflectă puncte de vedere pro-occidentale.

Prin urmare, și-ar putea totuși asuma China rolul de conciliator al beligeranților? Majoritatea comentatorilor occidentali nu se așteaptă la acest lucru. Heino Klinck, fost adjunct al consilierului ministrului apărării al Statelor Unite, susține că Beijingul urmărește dacă SUA și aliații lor vor da dovadă de slăbiciune în Ucraina. Dacă da, China va lua acest lucru în calcul, când va planifica reunificarea Taiwanului cu continentul.