Timp de aproape 50 de ani, o întrebare a dominat politica Războiului Rece: ar putea Uniunea Sovietică să cucerească Europa de Vest? Teama de tancurile sovietice care traversau Rinul a dus la bugete masive de apărare pe timp de pace.
Când Zidul Berlinului a căzut în 1989, această întrebare a dispărut. Dar mai apoi Rusia a invadat Ucraina, 33 de ani mai târziu, folosind arme și tactici moștenite de la armata sovietică. Rezultatul a fost o invazie eșuată, care acum este în pragul dezastrului, deoarece o contraofensivă ucraineană a demoralizat trupele ruse.
Jocul de-a războiul
Dacă armata rusă de astăzi nu poate învinge Ucraina, atunci ar fi putut înaintașul ei sovietic să învingă forțele NATO? Când Rusia a invadat în februarie 2022, Ucraina avea aproximativ 250.000 de soldați în serviciu activ. În 1989, NATO cuprindea peste 2 milioane de oameni.
Al Treilea Război Mondial a fost publicat pentru prima dată în 1984 de Game Designers Workshop, ca un câmp de luptă pentru generalii care stau în folotii. Republicat în 2022 de Compass Games, jocul este o simulare la nivel de divizie – care se întinde de la Norvegia până la Golful Persic – a Războiului Rece.
A juca jocul Al Treilea Război Mondial înseamnă a pune mâna pe armata sovietică așa cum NATO – și poate și sovieticii înșiși – l-au imaginat. Ce ocazie mai bună de a compara mașina de război rusă de astăzi cu strămoșul său sovietic?
În jocul nostru fictiv al Treilea Război Mondial, după șase ture de joc (reprezentând șase săptămâni) linia frontului se solidificase. Pactul de la Varșovia a ocupat cea mai mare parte a Germaniei de Vest de pe malul de est al Rinului, plus cea mai mare parte a Danemarcei. NATO se retrăsese în cea mai mare parte în spatele Rinului și începea să contraatace cu oarecare succes. Cu toate acestea, Pactul avea o armată mare și o forță aeriană destul de mare pentru a-și apăra câștigurile, făcând orice contraofensivă a NATO o propunere sângeroasă.
Posibila invazie
Dacă credeți că armata sovietică de la sfârșitul anilor 1980 a fost puternică și competentă – așa cum se temea însăși NATO – atunci Al Treilea Război Mondial oferă o simulare plauzibilă a modului în care s-ar fi putut întâmpla o invazie sovietică a Europei de Vest. Are asta implicații pentru actualul război din Ucraina? Din nou, răspunsul este poate.
Jocul a prezentat o invazie sovietică în masă și de scurtă durată. Invazia Ucrainei de către Rusia este scurtă, dar se poate extinde dacă Rusia optează să prelungească războiul în speranța de a înfrânge inamicul și de a asigura condițiile de pace.
Cu toate acestea, există un numitor comun atât pentru cel de-al treilea război mondial fictiv, cât și pentru conflictul real din Ucraina: mașina de război rusească este mai mică decât suma părților sale. Ursul este fioros, dar poate fi îmblânzit, potrivit Forbes.