Aproape jumătate din UE e expusă nivelului de „avertisment” al secetei - raport

Aproape jumătate din UE e expusă nivelului de „avertisment” al secetei - raport Sursa: Pixabay

Aproape jumătate din UE e expusă nivelului de „avertisment” al secetei, conform unui nou raport din iulie al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Cam 46% din UE e expusă nivelului de „avertisment” al secetei, iar 11% e expusă nivelului de „alertă”, mai ridicat, afirmă acesta, potrivit Euro News.

„O proporție uluitoare a UE e expusă nivelurilor de avertisment și de alertă de secetă, asociate fie cu un deficit de umiditate în sol, fie cu o combinație a acestuia cu stresul la nivel de vegetație”, afirmă autorii raportului.

Mai multe țări europene se confruntă cu condiții grave de secetă din cauza absenței ploilor, pe lângă valurile de căldură anterioare. Pe tot cuprinsul Europei seceta gravă se „extinde și se agravează”, au precizat ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Specialiștii avertizează: „Secetă gravă și de incendii”. Franța, Spania și Portugalia se confruntă cu temperaturi extreme

Raportul a fost publicat în timp ce mai multe state UE se confruntă săptămâna aceasta cu temperaturi extreme și cu incendii de vegetație scăpate de sub control, mai ales Franța, Spania și Portugalia.

„Schimbarea climei mărește riscul de secetă gravă și de incendii forestiere în lume”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul inovației, cercetării, culturii, educației și tineretului.

Impactul secetei

Comisia a avertizat că e probabil ca în Franța, România, Spania, Portugalia și Italia randamentul culturilor să scadă din cauza penuriei de apă și a căldurii.

Cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani, Italia a declarat stare de urgență în mai multe regiuni.

Po, cel mai lung fluviu al țării, e cu câțiva metri sub nivelul normal, iar în zona lui s-au impus restricții la utilizarea apei.

Deja, daunele au depășit 3 miliarde de euro

Seceta amenință un procent considerabil al producției agricole din Italia, patronatul agricol afirmând că aproape jumătate din fermele italiene riscă să-și vadă culturile devastate de secetă și temperaturile ridicate.

El estimează că daunele au depășit deja 3 miliarde de euro.

Seceta afectează și producția de energie: centralele hidroelectrice și termoelectrice fie și-au redus activitatea, fie și-au suspendat-o complet.

(Traducere Rador)