Aproape 36 de milioane de persoane sunt victime ale sclaviei moderne în lume

Aproape 36 de milioane de persoane sunt victime ale sclaviei moderne în lume

Bărbaţi, femei sau copii, aproape 36 de milioane de persoane sunt victime ale sclaviei în lume şi mai mult de jumătate dintre acestea sunt în cinci ţări: India, China, Pakistan, Uzbekistan şi Rusia, potrivit unei organizaţi pentru apărarea drepturilor omului, relatează AFP.

O anchetă efectuată de fundaţia Walk Free indică faptul că 'sclavia modernă este prezentă în toate cele 167 de ţări' în care s-a efectuat studiul: poate fi vorba de tratament necorespunzător aplicat fiinţelor umane, exploatare sexuală, muncă forţată, servitute pentru plata unei datorii sau căsătorie forţată sau aranjată.

Organizaţia a numărat 35,8 milioane de persoane supuse sclaviei, o cifră în creştere cu 20% faţă de 2013, aceasta nu din cauza exploziei numărului de cazuri, ci din cauza unei mai bune metodologii.

Africa şi Asia reunesc o mare parte din ţările cu cele mai numeroase cazuri de 'sclavie'. Cinci ţări concentrează 61% dintre persoanele victime ale sclaviei : India, cu 14,3 milioane de victime, China (3,2 milioane), Pakistan (2,1), Uzbekistan (1,2) şi Rusia (1,1). Urmează Nigeria, Republica Democrată Congo, Indonezia, Bangladesh şi Thailanda.

Dacă se examinează procentajul populaţiei supuse sclaviei, Mauritania are cea mai mare proporţie de victime afectate de sclavia modernă (4%), fiind urmată de Uzbekistan (3,97%), Haiti şi Qatar. Pe poziţiile următoare se situează India, Pakistan, R.D. Congo, Sudan, Siria şi Republica Centrafricană.

Pe ultimele locuri în clasament se află Islanda şi Luxembourg, cu numai 100 de victime fiecare. Franţa are 8.600 de victime.

Chiar dacă în Europa procentajul persoanelor exploatate este cel mai scăzut (1,6%), există totuşi 566.200 de victime, deseori supuse exploatării sexuale sau economice. Bulgaria, Republica Cehă şi Ungaria se află pe primele locuri în rândul ţărilor europene, dar Turcia are cel mai mare număr de cazuri (185.500), în special căsătorii între copii, muncă forţată şi prostituţie.

Raportul subliniază de asemenea eforturile ţărilor de a lupta împotriva sclaviei moderne. Cu excepţia Corii de Nord, toate ţările au adoptat legi pentru a incrimina anumite forme de sclavie modernă.