Apple şi Google au pierdut în procesul cu UE. Amenzi și despăgubiri de miliarde de dolari

Apple şi Google au pierdut în procesul cu UE. Amenzi și despăgubiri de miliarde de dolariSursa foto: Pixabay

Apple și Google au de plătit sume uriașe după ce au pierdut lupta în justiție cu Uniunea Europeană. Mai exact, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat marţi, 10 septembrie, în favoarea Comisiei Europene în două procese grele cu mize financiare incredibil de mari.

Apple şi Google au pierdut lupta cu UE. Amenzi și despăgubiri de miliarde de dolari

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Apple trebuie să ramburseze Irlandei 13 miliarde de euro. Suma reprezintă impozite restante deoarece a beneficiat de avantaje fiscale nejustificate, considerate ajutoare de stat ilegale.

Mai mult, într-o altă  hotărâre, instanţa cu sediul la Luxemburg a decis o amendă de 2,4 miliarde de dolari împotriva Google pentru practici anticoncurenţiale.

Cazul Apple este din 2016, când Bruxelles-ul a ordonat producătorului celebrului iPhone să restituie Irlandei 13 miliarde de euro. Suma de pe urma beneficiilor obţinute în urma unui tratament fiscal favorabil între 2003 şi 2014 în această ţară. Apple îşi repatriase atunci toate veniturile obţinute în Europa,. Africa, Orientul Mijlociu şi India.

Compania Apple, Mac, Magazin AppleApple şi Google au pierdut lupta cu UE. Sursa foto: Pixabay

Tim Cook: Este o porcărie politică totală

În 2020, o instanță inferioară a anulat ordinul Comisiei, iar decizia CJUE de a anula acea hotărâre a fost neprevăzută. Directorul executiv al Apple, Tim Cook, a respins poziția Comisiei Europene spunând că este „o porcărie politică”.

Apple a susținut că UE „a încearcă să schimbe regulile din urmă și să ignore, în conformitate cu legislația internațională, că veniturile noastre erau deja supuse impozitării în Staele Unite”.

Motor De Căutare Pe Internet, ComprimatApple şi Google au pierdut lupta cu UE. Sursa foto: Pixabay

Dar Curtea nu a urmat acest sfat şi „se pronunţă definitiv asupra litigiului şi confirmă decizia Comisiei Europene din 2016: Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care acest stat este obligat să îl recupereze”, se explică într-un comunicat de presă emis marţi.

Decizia instanței în cazul Google

În cazul Google, judecătorii au confirmat amenda de 2,4 miliarde de euro impusă grupului Mountain View pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa căutărilor online. Aceasta este a doua  mare sancţiune impusă vreodată de UE într-un caz antitrust.

De asemenea, Curtea a constatat că Google „a abuzat de poziţia sa dominantă prin favorizarea propriului său serviciu de comparare a produselor”.

„Recursul formulat de Google şi (societatea-mamă) Alphabet este respins”, a decist CJUE.

Google a fost obligat să modifice modul în care sunt afişate rezultatele căutărilor sale conform cu cerinţele europene. Tribunalul European de Primă Instanţă s-a pronunţat în favoarea Comisiei într-o primă hotărâre pronunţată în noiembrie 2021. Cu toate acestea, Google a formulat un nou recurs, solicitând anularea amenzii.