Apple susține că Google este cel mai bun motor de căutare online

Apple susține că Google este cel mai bun motor de căutare online Google. Sursă foto: Denis Linine | Dreamstime.com

Unul dintre vicepreședinții Apple a susținut marți în fața instanței că Google este cel mai bun motor de căutare pentru utilizatorii smartphone-urilor sale, în procesul antitrust intentat împotriva Google de către Departamentul de Justiție al SUA, potrivit AFP.

În luna septembrie a fost demarat un proces istoric împotriva gigantului internetului, intentat de guvernul american sub acuzația că Google a abuzat de poziția sa dominantă.

 Departamentului de Justiție spune că Google și-a construit imperiul prin acorduri ilegale de exclusivitate cu companii precum Samsung, Apple și Mozilla, astfel încât instrumentul său să fie instalat în mod implicit pe dispozitivele și serviciile acestora și să împiedice astfel apariția oricărei alternative.

„Nu exista o alternativă viabilă la Google”

Potrivit AFP, Eddy Cue, unul dintre vicepreședinții Apple, a declarat în fața instanței că nu crede că este cineva mai bun atunci când vine vorba de căutare online. „Nu exista o alternativă viabilă la Google la momentul respectiv. Și nu ne-am gândit niciodată cu adevărat să alegem alta”, a afirmat el.

Acesta s-a referit la mai multe înțelegeri care au început în 2002. Google a plătit Apple miliarde de dolari pentru un loc proeminent pe dispozitivele sale electronice.

Acordurile au fost actualizate în 2016, astfel încât producătorul iPhone să primească o cotă mai mare din încasările din publicitate ale Google provenite din motorul său de căutare, prin intermediul Safari, browserul web al Apple.

Proces cu ușile închise

Aceasta a fost singura mărturie publică, restul procesului desfășurându-se cu ușile închise, deoarece companiile se nu au dorit să împărtășească date confidențiale.

Google are la dispoziție zece săptămâni de audieri pentru a încerca să-l convingă pe judecătorul federal că acuzațiile guvernului nu sunt fondate.

Este pentru prima dată când procurorii americani au atacat direct un gigant tehnologic de când Microsoft a fost vizată în urmă cu peste două decenii din cauza dominației sistemului său de operare Windows.

Instanța trebuie să stabilească dacă Google datorează succesul motorului său de căutare performanței sale sau practicilor anticoncurențiale.

Audierile au arătat deja că Google plătește către Apple și alte companii 10 miliarde de dolari pe an pentru a-și garanta statutul de motor de căutare implicit pe telefoane și browsere web.