Editura Evenimentul si Capital

Apostolul Andrei, Ovidius, Platon, Aristotel, Traian, Licinius Crassus, șalvari și ișlic – într-un cuvânt - Dobrogea

Sfinții Martiri de la Niciculițel – Jud. Tulcea
Autor: | | 0 Comentarii | 945 Vizualizari

Apostolul Andrei, Ovidius, șalvari și ișlic. Vă puteți întreba ce au în comun mari personalități creștine și antice și cuvintele cu iz arhaic.

Cartea "România de la Marea cea Mare; Ținut original-Îmbogățește patrimoniul umanității", aflată în pregătire la editura Mica Valahie , țintește dezvăluirea inimii Dobrogei, unica provincie românească în care se succed și se întâlnesc culturile greacă, greco-romană, bizantină și musulmană.

Prof. Constantin Vitanos ne explică:„Pătrunderea influenței romane și asimilarea culturii romane de către daci au fost pregătite și înlesnite de lungile și neîntreruptele contacte cu lumea greacă. Iar penetrația romană la Dunărea de Jos nu s-a redus la aspectele economice, ci s-au abordat și alte forme de civilizație, precum: alfabet, unele credințe religioase, elemente de tehnică militară. Asimilarea civilizației romane a fost un fenomen care a afectat întreaga societate dacică, nu un aspect marginal, vizând strict vârfurile aristocrației”

Prezența politico-militară a geto-dacilor la Dunăre constituie motivul campaniei preconsulului Macedoniei M. Licinius Crassus, în Dobrogea. Campania lui Crassus, încheiată cu sărbătoarea triumfului la Roma – 27 p. Hr., a integrat Dobrogea, pe plan militar statului roman.

Din anul 46, Dobrogea a devenit o parte a provinciei Moesia; se deschide, conturat,desfășurarea procesului de romanizare a spațiului geto-dac.

Apostolul Andrei și primii creștini ai Dobrogei

Reputatul istoric Florin Constantiniu evidenția că „Desfășurarea etnogenezei românilor a fost însoțită de răspândirea creștinismului în aria de formare a acestui popor, ceea ce a fundamentat afirmația că «românii s-au născut creștini»”

Potrivit tradiției, Apostolul Andrei, cel întâi chemat la apostolat de Hristos, ar fi predicat în Scythia Minor (Dobrogea). Nu există, până în prezent, o confirmare prin surse, izvoare a acestei tradiții, dar este cert că, în Scythia Minor, s-a manifestat, de timpuriu, o puternică viață creștină, atestată și de numeroșii martiri din această zonă.

În „Istoria Bisericii Ortodoxe Române” se menționează că „În sprijinul evanghelizării Daciei Pontice de către Sf. Apostolul Andrei vin și unele colinde și creații folclorice dobrogene și din stânga Prutului, care amintesc de trecerea sa prin aceste teritorii, și unele toponimice (peștera Sfântului Andrei, pârâiașul Sfântului Andrei ș.a.) El va fi așezat episcop și în cetățile de pe țărmurile Pontului Euxin, în speță, în Tomis [...]”.

Și tot în valorosul volum, menționat mai sus, se evidențiază că „În ce privește răspândirea creștinismului în Nordul Dunării, în secolele I-III, nu există mărturii literar-istorice sau arheologice sigure. Această constatare nu exclude însă posibilitatea existenței unor creștini izolați, chiar și în primele trei secole creștine”.

Până în secolul al III-lea, „creștinismul era răspândit aproape exclusiv în centrele de limbă grecească, creștinismul grecesc era mai vechi decât cel latin, chiar la Roma, pe atunci, liturghia în catacombe se slujea în grecește. Dacia și Moesia fiind provincii de limbă și organizație latină, cel mult putem admite că între negustorii orientali de acolo vor fi fost și creștini, dar de obicei, nu negustorii, ci proletariatul urban dădea în Orient pe cei mai mulți adepți ai credinței”.

Tudor Chirila, reactie HALUCINANTA! Ce a putut sa spuna despre cazul Codrutei Kovesi a DEPASIT orice imaginatie

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 09:04 Pleșoianu solicită expulzarea ambasadorului Hans Klemm: „Acest individ a depășit deja orice limită a diplomației" 08:29 Lovitură PUTERNICĂ dată Regimului Dragnea din partea Germaniei. România va pierde ENORM dacă Kovesi va fi arestată. 06:10 „Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu 23:24 BREAKING NEWS în CREIERII NOPȚII! BLONDA lui Iohannis îi întoarce spatele: „Nu mă interesează Kovesi și nici referendumul!” 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”