Apocalipsa pe pământ! În acest loc a început totul, în jurul anului 95 d.Hr

Apocalipsa pe pământ! În acest loc a început totul, în jurul anului 95 d.Hr

Insula Patmos din Marea Egee este cunoscută în întreaga lume pentru Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul şi pentru peştera unde acesta a primit revelaţia divină privind Apocalipsa.

Conform unesco.org, centrul istoric din Chora, Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul şi peştera Apocalipsei sunt în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1999.

În timpul împăratului Domiţian, discipolul îndrăgit al Lui Hristos fost exilat în această mănăstire, înfiinţată spre sfârşitul secolului al XI-lea.

Complexul monastic domină insula, fiind o adevărată fortăreaţă, scrie portalul crestinortodox.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aşezarea Chora, în care este localizat întreg centrul istoric cu mănăstirea şi peştera, găzduieşte multe clădiri religioase şi laice care atrag turiştii.

„Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul a scris Evanghelia şi Apocalipsa în jurul anului 95 d.Hr.

Mănăstirea a fost ridicată de Hosios Hristodulos la 1088. Fundaţia a fost pusă de împăratul Alexios I Comnenul prin politica dusă de acesta de colonizare şi de creare a unei baze în Marea Egee.

Împăratul a dăruit întreaga insulă Patmos soldatului-preot ionnis Christodoulos cel Binecuvântat”, se mai arată pe crestinortodox.ro.

Colonizarea aşezării Chora din Patmos a fost treptată şi s-a realizat în jurul complexului monastic, adevărat far călăuzitor al vieţii sociale pentru locuitorii săi.

„Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul este o creaţie unică, cu ziduri de 15 metri înălţime şi doar două intrări, ce integrează valorile monastice într-o incintă fortificată, care a evoluat ca răspuns la circumstanţele economice şi politice schimbătoare de-a lungul a nouă secole.

Are înfăţişarea exterioară a unui castel poligonal, cu turnuri şi creneluri. Este, de asemenea, gazda unei impresionante colecţii de manuscrise, icoane, şi obiecte de artă liturgice.

Primele elemente datând din secolul al XI-lea sunt biserica principală a mănăstirii (Katholikon), capela Panagia şi cantina.

Zonele de nord şi vest ale curţii interioare se află pe aceeaşi linie cu zidurile mănăstirii.

Biserica principală este impresionantă, are catapeteasma sculptată în lemn, podeaua este din marmură şi păstrează numeroase podoabe arhitecturale şi decorative”, mai arată crestinortodox.ro.

Capela Sfinţii Apostoli păstrează moaştele Sfântului Christodoulos şi a fost ridicată în 1603.

La jumătatea distanţei ce leagă portul Skala de Chora este peştera unde, potrivit tradiţiei, Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a primit revelaţia divină privind Apocalipsa.

Acest loc sfânt a devenit aşezământ pentru numeroase biserici, capele şi chilii monastice.

Unicitatea Mănăstirii Sfântul Ioan Teologul este dată şi de faptul că este singurul exemplu din Grecia unde întâlnim o aşezare umană dispusă în jurul lăcaşului fortificat al complexului monahal.

Sfântul Ioan Evanghelistul a lăsat aici moştenire umanităţii Evanghelia şi Apocalipsa.

explicaţie foto: peştera Apocalipsei

sursa: Agerpres