Deși Germania este departe de a fi printre țările cele mai afectate de epidemia cu COVID-19 (27.436 de cazuri depistate și 114 morți – marți dimineața), iar Berlinul a ales să nu impună o izolare strictă a populației, criza economică ar putea duce la desființarea a două milioane de locuri de muncă și la pierderi de sute de miliarde de euro.

„Fără îndoială, pierderile vor eclipsa tot ce știm despre crizele economice și despre catastrofele naturale din ultimele decenii, în Germania”, avertizează Clemens Fuest, foarte respectatul președinte al Institutului pentru Cercetări Economice (Ifo) de la München.

„În conformitate cu simulările noastre, activitățile economice se vor cunoaște o contractare între 7,2% și 20,6%, ceea ce corespunde unor costuri totale între 255 și 729 miliarde de euro.”

Fuest a dat și o altă informație care ar trebui să intereseze și România, aflată abia la începutul perioadei de izolare:

„Costul unei opriri parțiale a economiei (Germaniei) timp de două luni se va situa între 255 și 495 de miliarde de euro, potrivit scenariului nostru.”

Contractarea economică va fi în acest caz între 7,2% și 11,2%.

Însă acesta este scenariul cel mai optimist, care prevede o scădere la 60% din activitatea economică, timp de două luni, urmată de o creștere la 80% în luna a treia și apoi de o revenire la 100% în a patra lună.

„Totuși, dacă oprirea parțială ar dura trei luni, pierderile ar ajunge la o cifră cuprinsă între 354 și 729 de miliarde de euro, adică o scădere a creșterii între 10% și 20,6%”, a explicat Clemens Fuest.

Iar fiecare prelungire de una-două luni adaugă costuri de câte 230 de miliarde de euro.

„Criza coronavirusului va provoca și șocuri pe piața muncii, care le vor depăși cu mult pe cele din fazele cele mai acute ale crizei financiare (din 2008)”, a spus expertul.

Numărul locurilor de muncă desființate va depăși 1,8 milioane, iar până la 6 milioane de angajați ar putea fi afectați de șomajul parțial.

Se aude și în România?