România în Air Schengen. Primul cetățean reținut este un olandez

România în Air Schengen. Primul cetățean reținut este un olandez Sursa foto: Arhiva EvZ

Un individ olandez, căruia îi mai rămăseseră de ispășit 190 de zile de închisoare pentru înșelăciune și pe numele căruia fusese emisă o alertă Schengen, a fost identificat de polițiștii din Galați cu sprijinul aplicației eDAC, recent introdusă în România.

Aplicația eDAC, implementată la intrarea în Schengen, dă rezultate

Conform informațiilor furnizate de IPJ Galați, în noaptea de sâmbătă, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Liești au procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire pentru controlarea șoferului unui autoturism care circula pe strada Alexandru Ioan Cuza. După verificarea documentelor, s-a constatat că șoferul are vârsta de 45 de ani și este cetățean olandez.

„Întrucât, în urma verificării și în aplicația eDAC, a rezultat că față de persoană a fost emisă de către autoritățile din Olanda o alertă Schengen, acesta a fost preluat de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri, pentru clarificarea situației”, transmite IPJ Galați.

aplicatia edac

sursa foto: Captură video

Bărbatul era urmărit din 2019

Polițiștii au constatat că față de individ a fost emisă o alertă de depistare și reținere din anul 2019, pentru comiterea unei infracțiuni de înșelăciune în țara sa natală, în anul 2016. De asemenea, acesta mai avea de executat un rest de 190 de zile de închisoare în legătură cu această infracțiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aplicația eDAC, recent implementată în România, reprezintă un instrument vital în lupta împotriva criminalității transfrontaliere și a infracțiunilor grave, facilitând schimbul rapid și eficient de informații între autoritățile competente din țară și din spațiul Schengen. Utilizarea acestei aplicații a demonstrat deja eficiența sa în identificarea și reținerea suspecților, contribuind la asigurarea siguranței și securității cetățenilor”, susține IPJ Galați.

Air Schengen. Cum funcționează sistemul eDAC

Poliția de frontieră utilizează un sistem care va conecta bazele de date ale autorităților române cu cele din alte state, facilitând astfel cooperarea internațională. Prin intermediul aplicației, utilizatorii au posibilitatea să efectueze interogări în bazele de date ale Ministerului. Procesul poate fi realizat fie prin scanarea automată a actului de identitate, fie prin introducerea manuală a datelor de identificare.

Conform informațiilor oferite de polițiști, după realizarea interogării, aplicația furnizează rezultatele (HIT-uri/semnalări) din bazele de date ale Ministerului. De asemenea, sistemul poate genera alerte în cazul identificării persoanelor urmărite sau a celor față de care s-au dispus măsuri preventive. În plus, alertele vor fi vizibile în aplicație și în cazul persoanelor dispărute.