Apelul EVZ către hoți: „Aduceți taragotul lui Fărcaș!”
- Anca Simionescu
- 2 iunie 2014, 00:06
Sâmbătă, pentru a doua oară, la o distanță de 33 de ani, prețiosul instrument muzical, vechi de peste 100 de ani, a fost furat. Maestrul face apel la hoți să i-l înapoieze.
În 55 de ani de carieră alături de taragotul său, cu care a străbătut toată lumea, Dumitru Fărcaș rămâne pentru a doua oară fără celebrul intrument. Taragotul Stowasser este un instrument muzical unic, vechi de peste 100 de ani. Taragotul, un acordeon și lucruri personale aflate în geanta maestrului au fost sustrase dintr-un microbuz care era parcat chiar în fața Ateneului Român din București. Acolo, Dumitru Fărcaș fusese invitat să cânte la concertul aniversar al lui Gheorghe Zamfir. „E o poveste de viață cu taragotul acesta”, spune maestrul.
„Taragotul acesta a mai fost furat și în 1971. Mersesem la un eveniment oferit de Nicolae Ceaușescu, cu prilejul aniversării lui Kim Ir-sen. Fostul lider comunist nord-coreean împlinea 70 de ani și se număra printre prietenii cei mai buni ai lui Ceaușescu”, a povestit pentru EVZ Dumitru Fărcaș.
Fără instrumente, nu au mai putut urca pe senă
Sâmbătă, în jurul prânzului, alături de mai mulți muzicieni, Dumitru Fărcaș a venit în Capitală pentru a participa la Concertul lui Gheorghe Zamfir, prilejuit de împlinirea a 50 de ani de carieră, spectacol ce a avut loc la Ateneul Român. „N-am apucat să mai urc pe scenă. Eram în holul Ateneului, când am trimis studenții care mă însoțeau să-mi aducă taragotul. Abia atunci am constatat că nu mai este. Sosisem pe la ora trei și jumătate, din Slobozia. Fusesem la Zilele Orașului Slobozia, unde am cântat. În Capitală eram invitați la concertul maestrului Gheorghe Zamfir”, a povestit interpretul. „Zamfir mi-a fost coleg de promoție și un bun prieten alături de care am călătorit prin toată lumea. Am făcut și două CD-uri împreună pe care urmează să le lansăm”, a adăugat maestrul.
„Pe când parcam, niște indivizi ne tot îndrumau. Cum începuse să plouă, șoferul a spus că rămâne în microbuz. Unul dintre indivizi l-a chemat sub o copertină, să-l țină de vorbă, iar șoferul a uitat să mai încuie ușa laterală. Au reușit să fure, chiar dacă era lume multă pe stradă. Când am vrut să urcăm pe scenă , am constatat că nu mai e taragotul și acordeonul. I-am anunțat pe Dan Puric, pe Grigore Leșe și pe Gheorghe Zamfir că nu mai putem participa, și am chemat Poliția. Pe lângă taragot, aveam portmoneul cu acte și bani și lucruri”, a dezvăluit Dumitru Fărcaș.
Apel către hoți
Maestrul a spus că nu avea asigurare pe instrumentele furate, dar și că are un instrument de rezervă, pe care poate să-l folosească. Cu toate acestea speră să aibă șansa să-și recapete instrumentul „de suflet”. „Poate voi avea noroc să-l găsească. Mă tot uit la el la televizor. Am transmis mesaje și prin televiziune către hoți, să-l aducă, le dau și bani. Poate au conștiință și sunt cumsecade. Și așa n-au ce face cu el. Pentru mine taragotul acesta este un instrument de suflet, un instrument cu care am pornit în viață, cu care am luat atâtea premii, am avut atâtea statisfacții...”, a mai adăugat Dumitru Fărcaș.
Apelul EVZ către hoți: „Aduceți înapoi taragotul lui Dumitru Fărcaș”
Taragotul furat, cumpărat de un alt interpret
Taragotul Stowasser, vechi de 100 de ani, la care Dumitru Fărcaș a cantat timp de 55 de ani a mai fost furat în 1971. Poliția l-a recuperat în patru zile. „A fost furat în Brașov, iar hoții l-au vândut în București. După 3-4 zile în care Poliția a stat la pândă în Brașov, agenții au găsit hoțul și i-au cerut să dea toate informațiile despre cumpărător. Am venit apoi la București. Pe cel care cumpărase taragotul îl chema Mielu. Am căutat, alături de polițiști, pe la toate instituțiile mari unde ar fi putut să cânte respectivul. Cunoșteam multă lume așa că am întrebat în stânga și-n dreapta de Mielu. Așa am aflat că era vorba de Mielu Bibescu. N-avea nicio vină săracul, el doar îl cumpărase”, a povestit Dumitru Fărcaș.
Ce spune poliția
Furtul genții în care se afla taragotul lui Dumitru Fărcaș a fost sesizat Poliției Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 18.30. Imediat, la fața locului a sosit un echipaj care a constatat că autorul a sustras prețiosul instrument muzical din mașina cu care venise interpretul, iar autoturismul nu era încuiat în momentul furtului. „A fost și o neglijență din partea șoferului. Portierele nu erau asigurate. Nu există urme de forțare, iar autorul a putut sustrage ușor obiectele aflate în interior”, ne-a explicat un polițist. Cert este că, potrivit șefului Serviciului de Comunicare din cadrul Poliției Capitalei, subcomisar Cosmina Ignat, a fost demarată o anchetă pentru identificarea hoțului.
„Au fost vizionate imaginile de pe camerele de supraveghere aflate în acea zonă și se fac cercetări pentru depistarea autorului”, a precizat ofițerul. Valoarea prejudiciului este estimat la 7.000 de euro, susțin polițiștii, care neau declarat că speră să îl prindă pe cel care a furat taragotul „în mai puțin de patru zile”. (Petrișor Cană)