Apel disperat! Oameni de ştiinţă, daţi-vă mâna, lăsaţi certurile şi luptaţi împotriva Covid-19!

Apel disperat! Oameni de ştiinţă, daţi-vă mâna, lăsaţi certurile şi luptaţi împotriva Covid-19!

Directorul cotidianului Libero, Vittorio Feltri, face un apel disperat către toţi oamenii de ştiinţă să înceteze cu certurile şi să se apuce serios de treabă.

Ca orice alt ziar, scrie editorialistul, şi al nostru urmăreşte cu interes evoluţia luptei împotria virusului şi nu reuşim să înţelegem de ce toţi specialiştii în virusologie se ceartă între ei avansând ipoteze contrastanate în loc să se asocieze şi să se implice împreună pentru găsirea unui antidot la boală.

Cercetarea ştiinţifică nu ar trebui să aibă bariere politice şi naţionale, ci să ţintească spre identificarea medicamentelor potrivite pentru a învinge infectarea. Marii oameni de ştiinţă conştienţi din trecut nu munceau pentru gloria personală sau în favoarea propriei „parohii”, ci erau animaţi de dorinţa nobilă de a ajuta omenirea. Mă refer la aceia care au descoperit penicilina, vaccinurile anti poliomelită şi anti variolă, care au anihilat boli atât de grave.

Astăzi dispunem de mijloace tehnice sofisticate pentru a accelera studiile şi a ajunge la rezultate excelente în timp foarte scurt. Teoretic lucrurile stau aşa, în practică orice om de ştiinţă pedalează pe cont propriu şi nu poate fi capabil să ajungă la un rezultat. Se spune că unirea face puterea, însă în cazul Coronei acest principiu sacrosant este total ignorat. Răul nenorocit care a exterminat mii şi mii de indivizi continuă să-şi facă de cap necontrastat de nimeni.

Iar motivul este risipirea celor mai bune energii în laboratoare înghesuiţi unul în altul, când ar fi necesar ca Statele lovite de pandemie să finanţeze fără întârziere un fel de cooperativă internaţională cu scopul de a descoperi drumul cel mai bun de urmat pentru uciderea Covid-19.

Nu are importanţă care ar fi echipa cel mai rapid de aliniat pentru a găsi tratamentul cel mai eficace pentru a salva oamenii: fundamental este ca medicamentul să fie gata şi să fie dat medicilor. Dacă s-ar adopta acest criteriu colegial, îmi imaginez că Coronavirusul ar avea viaţă scurtă, iar noi una lungă.

Din păcate în Italia asistăm la polemici între virusologi şi nimeni dintre noi nu înţelege care dintre ei spune adevărul şi care nu. Curaj, oameni de ştiinţă, n-o faceţi pe primadonele şi daţi-vă unul altuia mâna în scopul de a termina cu acest scârbos microb care ne-a condamnat la izolare, scrie editorialistul în Libero Quotidiano.

Ne puteți urmări și pe Google News