Apel din inimă al dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină: „Înainte să plecați în vacanță, veniți să dați o pungă de sânge!”
- Florian Saiu
- 23 mai 2017, 00:00
La sfârșitul lunii mai, pentru cei mai mulți dintre români urmează o minivacanță, prilejuită de Ziua Copilului, când, cu mic, cu mare, se fuge din oraș la mare, la munte sau aiurea. Pentru alți români, suferinzi, dependenți de sângele nostru, acest respiro de cinci zile e prilej de neliniști. Sau de moarte
Ușa Centrului de Transfuzie Sanguină din București (Str. Doctor Constantin Caracaș, 2) era ieri deschisă, dar în lumina galbenă a soarelui de mai prea puține siluete îi treceau pragul. Până la 11.30, 90 de donatori își dăduseră nobilul sânge, iar cadrele medicale mai strânseseră 45 de punguțe „pe teren”. „Puțin, prea puțin”, consideră dr Doina Goșa, directorul centrului.
FOTO: Doina Goșa
„Unde mai pui că, atunci când tragem linie, după analizele finale, mai dispar de pe listă o mulțime de nume... Înseamnă că la sfârșitul lunii va fi prăpăd”, se plânge doamna Doina, medic trecut prin furcile „Colectivului”. „Atunci, românii s-au mobilizat, au venit să doneze cu miile, i-a impresionat drama acelor tineri arși în club. Problema noastră e că strângem rândurile doar în momente de cumpănă, când ne copleșesc tragediile. Uitați, cifrele spun că doar 2% dintre români donează sânge. Suntem pe ultimul loc în Europa. În Ungaria, de exemplu, 4% dintre cetățeni merg să doneze. În Olanda - 9%. Ehe...”.
Program prelungit pentru donatori
Îngrijorarea medicului e legitimă, iar nevoia de sânge, imediată. La sfârșitul lunii mai, când se sărbătorește Ziua Copilului, urmează o minivacanță de cinci zile. „Ceo să facem atunci? Pentru că noi suntem prizonierii sângelui! Nu este un medicament pe care să-l inventăm sau pe care să-l cerem, în stradă - dacă e nevoie - , autorităților. Nu! Avem sânge doar dacă donează românii. Așa că, înainte să plecați în concediu, veniți, oameni buni, și donați sânge! Pentru că pacienții nu intră în vacanță. Ei depind în continuare de gestul vostru nobil. În acest sens, vineri, 2 iunie, în intervalul orar 7.30-15.00, Centrul va fi deschis, pentru a strânge cât mai mult sânge. Apelul este valabil și pentru perioada iulie-august”, ne-a explicat dr Doina Goșa.
Este bine sau este rău că se dau bani donatorilor?
E bine de știut că, în cazul în care te-ai hotărât să donezi, ai și anumite privilegii. Primești șapte bonuri de masă, în valoare de 70 de lei, o adeverință în baza căreia îți poți lua o zi liberă de la serviciu, dar și 50% reducere la un abonament lunar pe orice mijloc de transport în comun. Fără a mai socoti analizele gratuite, de care beneficiezi înainte de recoltare.
Suc și ciocolată în Occident
„La noi nu este o practică tocmai bună. În Occident se oferă donatorilor doar suc, ciocolată etc. De ce spun acest lucru? Pentru că, dacă dai și bani, adică bonuri de masă, riști ca donatorul să nu mai fie atât de sincer. Devine interesat de bani. Or n-ai cum să previi toate afecțiunile unui posibil donator. Dacă-ți ascunde anumite maladii, donează degeaba. Sângele lui nu trece proba analizelor. Pe de altă parte, sunt oameni sănătoși care vin să doneze și pentru aceste bonuri de masă. Nu ne permitem să-i descurajăm”, punctează Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină.
Cum creștem numărul donatorilor?
Este educația medicală o soluție pentru creșterea numărului donatorilor? „Aș introduce educația medicală încă din grădiniță. Putem învăța copiii că pot deveni eroi. Doar așa îi obișnuim pe oameni să înțeleagă importanța acestui act atât de nobil. Fata mea, de exemplu, știind cu ce mă ocup și înțelegând conotația gestului, a devenit donator de la 18 ani. Fără s-o bat la cap. A fost decizia ei”, spune dr Doina Goșa.