Sănătatea localnicilor din Pecica, Macea şi Bocsig este în pericol din cauza poluării apei din fântâni, aceste localităţi aflându-se pe lista zonelor vulnerabile la poluarea cu nitraţi
Ministerul Mediului a derulat timp de mai multe săptămâni, un proiect vizând controlul integrat al poluării cu nutrienţi, în cadrul campaniei de conştientizare a proiectului, caravana parcurgând 86 de localităţi aflate pe lista zonelor vulnerabile la poluarea cu nitraţi.
La nivelul judeţului Arad, specialiştii au stabilit că în localităţile Pecica, Macea şi Bocsig, apa din fântâni este posibil a fi poluată cu nitriţi, motiv pentru care, o echipă din cadrul proiectului a informat autorităţile şi comunităţile locale privitor la această situaţie, cu scopul reducerii poluării cu nutrienţi a surselor de apă.
Membrii echipei au stat de vorbă cu fermieri, agricultori şi cu autorităţi locale anunţând totodată, cu această ocazie, lansarea celei de a treia etape a campaniei şi anume seminariile, ce se vor desfăşura la nivel local.
Potrivit specialiştilor din cadrul Ministerului Mediului, în România sunt peste 1.900 de localităţi vulnerabile la poluarea cu nitraţi, cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi reprezentând-o apa din fântână.
În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.
Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.
După cum mai precizează specialiştii din cadrul Ministerului Mediului campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale, în campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale fiind implicaţi peste 900 de specialişti.
În cadrul Proiectului intitulat Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi se derulează investiţii în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd au fost date în folosinţă încă de la sfârşitul anului trecut, într-o primă etapă de investiţii. În ultimele trei luni au fost finalizate alte 18 platforme comunale - a doua etapă de investiţii realizate în cadrul Proiectului Controlul Poluării cu Nutrienţi. Este prevăzut în proiect ca până în august 2013 să fie recepţionate încă 40 de platforme de colectare O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare. Tot în cadrul acestui proiect sunt prevăzute plantări de perdele forestiere de protecţie, pe termen lung.