Apartamentele noi, mai scumpe. Vezi ce tip de locuinţă preferă românii

Apartamentele noi, mai scumpe. Vezi ce tip de locuinţă preferă românii

Mulţi români preferă să dea mai puţin pe o locuinţă veche, situată într-o zonă mai bună şi fără riscul de a avea surprize neplăcute în timp. De cealaltă parte însă, o casă nouă are avantajele ei.

Plafonul impus de programul Prima Casă, 60 mii de euro, reprezintă unul dintre principalele motive pentru care apartamentele vechi sunt cele mai căutate de către cumpărători, în detrimentul celor noi, potrivit opiniilor specialiştilor din piaţă, centralizate de Evenimentul Zilei. Argumente pro apartamente noi Totuşi, în continuare, sunt clienţi care preferă locuinţele noi datorită avantajelor pe care le au acestea. "Cel mai important argument pentru achiziţionarea unui apartament construit după anul 2000 este tocmai acela că apartamentul este nou, recent construit. Durata sa de viaţă va fi astfel mult mai ridicată iar devalorizarea apartamentului în timp, să spunem, peste zece ani sau peste 20 de ani, va fi mult mai redusă comparativ cu a unei locuinţe din aceeaşi zonă care a fost construită în urmă cu 20 sau 30 de ani", a afirmat Cătălin Şerbănescu, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of România. În plus, consideră acesta, alte motive pentru a cumpăra o astfel de locuinţă sunt suprafaţa mai mare de locuit şi calitatea superioară a finisajelor. "Un alt argument pentru achiziţionarea unei locuinţe noi este legat de comunitatea din care cumpărătorul va face parte. Poate fi o comunitate mai liniştită, cu locatari cu venituri peste medie şi în care este mai puţin probabil să apară neplăceri, specifice traiului cotidian într-un bloc", a completat Şerbănescu. Argumente contra apartamente noi Pe primul plan, aşa cum era de aşteptat, vine preţul. Astfel, în aceeaşi zonă, o locuinţă nouă va costa semnificativ mai mult decât una veche. În plus, oamenii au început să cumpere, tot mai mult, apartamente vechi pentru că s-au speriat de falimentele şi insolvenţele dezvoltatorilor imobiliari, consideră doctorul în finanţe Ion Radu Zilişteanu. "Mai mult de atât, unii dezvoltatori au făcut rabat la calitate, din dorinţa de a termina lucrările repede şi de a reduce costurile. Astfel de cazuri, mediatizate, i-au făcut pe mulţi cumpărători să se orienteze către apartamentele vechi", a afirmat Zilişteanu. Tot din dorinţa de a reduce costurile, mulţi dezvoltatori au ridicat blocuri în zone greu accesibile, departe de marginea oraşului, acesta fiind încă un argument solid în favoarea locuinţelor vechi şi în detrimentul celor noi. De altfel, apartamentele vechi sunt mai uşor disponibile, lucru demonstrat şi de procentul mare de locuinţe vechi achizi­ţionate prin Prima Casă.

"Unii dezvoltatori au făcut rabat la calitate din dorinţa de a reduce costurile şi de a termina repede construcţiile." Ion Radu Zilişteanu, doctor în finanţe

Achiziţii

Prima Casă, 71% cu locuinţe vechi

Potrivit lui Aurel Şaramet, preşedinte al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), circa 71% dintre apartamentele cumpărate prin Prima Casă au fost construite înainte de 1990, în timp ce 29% au fost ridicate după Revoluţie. Ten­dinţa aceasta se va accentua sau se va menţine, subliniază Ion Radu Ziliştea­nu, cât timp dezvoltatorii au încă un stoc important de locuinţe noi care sunt nevândute. La acestea se adaugă proiectele îngheţate, aflate în diverse faze de execuţie şi ne­terminate din cauza lipsei finanţării. CITIŢI ŞI:

  • Care sunt cele mai ieftine apartamente din Bucureşti
  • Sunt casele mai accesibile decât înainte de criză?

Ne puteți urmări și pe Google News