Resturile vasului naufragiat au apărut la suprafață din nisipurile plăjii Rhossili din Gower, în sudul Țării Galilor. Vasul, care probabil a naufragiat acolo, a stat sub nisip ani în șir. Momentan, adevărata identitate a navei de pe plaja pitorească Rhossili, a rămas un mister. Acum experții așteaptă rezultatele unor analize pentru datarea resturilor. Altfel, ei  cred că ar putea fi un vas vechi de peste 400 de ani, sau poate unul din primul război mondial.

Arheologii au propria părere: epava ar fi, cel mai probabil un transportor de cărbune care s-a scufundat în secolul al XIX-lea. Un raport al Glamorgan Gwent Arheologic Trust din 2015 arată: ”Existența acestei epave, posibil o navă de coastă din lemn, utilizată pentru transportul cărbunelui, este cunoscută încă din anii ’90”. În acea perioadă s-au efectuat săpături de cercetare în zonă.

Nava ar fi făcut parte din flota care transporta cărbune și care s-a scufundat la 22 ianuarie 1868. ”A fost săpată un șanț cu o lățime de un metru și o cantitate mare de cărbune a fost descoperită în apropierea chilei, susținând teoria formulată conform căreia acesta era un vas de cărbune scos din Pembrokeshire sau din valea Gwendraeth”, mai arată sursa citată.

Sursa: DailyMail.co.uk

Sursa foto: Wales News Service