Apare un nou oraș în România. Nu s-a mai întâmplat așa ceva din comunism

Apare un nou oraș în România. Nu s-a mai întâmplat așa ceva din comunism blocuri / Sursa: Arhiva EVZ

Guvernul construiește un nou oraș, în județul Constanța, în vecinătatea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu. Lucrările estimate la 2,5 miliarde de euro prevăd amenajarea de locuințe, magazine și unități medicale.

Un nou oraș apare în județul Constanța și este destinat militarilor din cadrul Alianței NATO. Proiectul se construiește pe o suprafață de aproximativ 2.300 de hectare care au fost expropriate deja. Investiția este gândită să preia logistica și resursele umane de la Rammstein, din Germania.

Guvernul amenajează un oraș destinat militarilor

Noul oraș se va construi în jurul bazei militare de la Mihail Kogălniceanu și este gândit să adăpostească 10.000 de militari împreună cu familiile lor. La acest moment se lucrează la drumurile de acces și la amenajarea unei rețele electrice de mare capacitate care să deservească viitoarea așeazare. Conform informațiilor oficiale, șantierele se desfășoară în zona de sud.

Extinderea bazei ar urma să fie realizată în decursul următorilor cinci ani. În acest timp vor fi construite grădinițe, școli, un spital, precum și magazine sau parcuri de distracție. Guvernul va investi în noul proiect suma de 2,5 miliarde de euro. Iar pentru construcția viitorului oraș au fost expropiate peste 2.300 de hectare de teren arabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din punct de vedere strategic dezvoltarea bazei aduce un plus de securitate în întregul bazin al Mării Negre. Este un concept inedit pentru armata României de a dezvolta această capabilitate aici, ca urmare a ceea ce s-a întâmplat cu Crimeea și cu situația de securitate”, a spus Nicolae Crețu, comandant Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, potrivit Newsweek.

La Mihail Kogălniceanu se vor construi alte structuri militare, iar actuala pistă a aeroportului va fi dublată. De asemenea, vor fi amenajate depozite de combustibil și mai multe hangare pentru diferite tipuri de avioane de luptă și drone.  Potrivit autorităților, viitorul oraș, alături de baza modernizată de la Mihail Kogălniceanu sunt concepute să preia logistică și resurse umane de la cea din Rammstein, din Germania.

Turcia primește avioane F-16

Avioane F-16. Sursa Foto- Dreamstime

Ministerul Apărării a stabilit constructorii

Guvernul, prin Ministerul Apărării, a stabilit cine va construi viitorul orășel NATO din zona bazei Mihail Kogălniceanu. La vremea respectivă a fost selectat un consorțiu format din 25 de firme.

La final, în România va fi construită una dintre cele mai mari baze NATO din Europa. Aceasta este necesară pentru a face față noilor provocări de securitate. Agresivitatea Rusiei, după invadarea Ucrainei, a impus o preență ma susținută a alianței în regiune.

În prezent, Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu găzduiește Escadrila 572 Elicoptere și găzduiește, de asemenea, Escadrila 861 de Luptă a Bazei 86 Aeriene.

Aici sunt staționate detașamentele străine de avioane de vânătoare care contribuie la misiunile de Poliție Aeriană Întărite. Este vorba de un detașament german cu aeronave Eurofighter Typhoon. NATO trimite prin rotație astfel de detașamente - în trecut au fost și forțele britanice, și forțele italiene tot cu aeronave Typhoon, iar Canada a participat cu avioane CF-18 Hornet.

Mihail Kogalniceanu

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul investește în baza americană

La Mihail Kogălniceanu (MK), separat de baza aeriană, se regăsește cea mai mare tabără militară americană din România. La facilitatea de din Constanța, armata americană este prezentă cu tancuri Abrams și blindate Bradley, dar și cu unități de elicoptere Black Hawk, elicoptere de atac Apache și de transport Chinook.

Pe pista de la Kogălniceanu americanii aterizează frecvent mari aeronave de transport precum avioane C-17 sau C-130 Hercules.

Modernizarea bazei până în 2030 vine și în paralel cu un alt program militar care se va desfășura în același timp. Este vorba despre achiziția de avioane F-35 și tranziția spre aceste avioane stealth de generația a 5-a.