Apare o nouă monedă în România! Anunț de ultimă oră de la BNR. Mai sunt doar câteva zile
- Ramona Rotaru
- 25 noiembrie 2021, 12:52
Ziua Națională a României vine cu lansarea în circulație a unei noi bancnote. Banca Naţională a României a decis ca, începând cu 1 decembrie, bancnota cu valoare nominală de 20 de lei să fie scoasă spre circulare. Este pentru prima dată când chipul unei personalități feminine se află pe o bancnotă cu putere circulatorie.
Banca Naţională a României (BNR) a anunțat faptul că, pe 1 decembrie, de Ziua Națională, bancnota de 20 de lei va fi pusă în circulație. Acest moment va marca și o filă de istorie pentru țara noastră, fiind pentru prima dată când chipul unei personalități feminine va fi tipărit pe o bancnotă cu putere circulatorie. Cea care are parte de acest beneficiu este Ecaterina Teodoroiu, femeia care a luptat în Primul Război Mondial în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.
„Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii, susţinându-se consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, precizează BNR, într-un comunicat.
Bancnota care va purta chipul Ecaterinei Teodoroiu va avea o culoare predominant verde oliv și va fi imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief. Dimensiunile bancnotei cu valoare nominală de 20 de lei vor fi 136 x 77 mm.
Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative:
- portretul Ecaterinei Teodoroiu;
- anii între care aceasta a trăit (1894-1917);
- un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus);
- valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală “20 LEI DOUĂZECI”;
- semnăturile guvernatorului şi casierului central;
- stema României;
- denumirea băncii centrale emitente “BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”;
- o stilizare a însemnului de armă al infanteriei;
- un medalion cu sigla BNR;
- în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere “DOUĂZECI LEI”;
- data punerii în circulaţie “1 decembrie 2021″;
- valoarea nominală în cifre “20”.
În plan secund, în zona centrală a bancnotei este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României.
Pe reversul bancnotei compoziția grafică include:
- o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei;
- o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin;
- valoarea nominală, în cifre şi litere;
- denumirea băncii centrale emitente “BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”;
- sigla BNR poziţionată în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi;
- textul “FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”;
- seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, în partea stângă pe verticală şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.
BNR pune în circulație bancnota de 20 de lei, dar și replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei
Bancnota cu valoare nominală de 20 de lei are și câteva elemente care împiedică falsificarea. Unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.
BNR va pune în circulație bancnota prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului. Odată cu punerea în circulație a bancnotei de 20 de lei, Banca Națională va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881. Detaliile prind această replică de suport sunt prezentate în Circulara nr. 28 din 19 noiembrie 2021.
Replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 va avea un tiraj de 30.000 de bucăți. Prețul uneia este de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
Lansarea în circuitul numismatic a replicii primei bancnote de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. Informații cu privire la achiziția replicii se vor regăsi pe site-ul BNR.