APADOR-CH, despre modificarea Codurilor: „O interdicţie absolută de a comunica orice informaţie denotă lipsă de realism”

APADOR-CH, despre modificarea Codurilor: „O interdicţie absolută de a comunica orice informaţie denotă lipsă de realism”

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) atrage atenţia asupra proiectului de modificare a Codului de procedură penală şi apreciază că „interdicţia absolută de a comunica informaţii, propusă sub pretextul prezumţiei de nevinovăţie, poate afecta atât activitatea de combatere a infracţiunilor, cât şi dreptul publicului de a fi informat, parte a libertăţii de exprimare”, transmite News.ro.

 În plus, reprezentanţii organizaţiei afirmă că multe dintre propuneri sunt redactate „necorelat şi superficial”.

Spre exemplu, potrivit Asociaţiei, în cazul modificării art. 4 din CPP, privind prezumţia de nevinovăţie, se prevede că încălcarea unor obligaţii privind comunicarea publică a informaţiilor din dosare penale constituie infracţiune.

„Or, în Codul de procedură penală nu pot fi prevăzute infracţiuni (nici prin norme de trimitere la Codul penal). Dacă se doreşte incriminarea încălcării unor obligaţii din CPP, aceasta se poate face doar prin modificarea/ completarea Codului penal, din care să rezulte în mod clar care este infracţiunea în care se încadrează fapta respectivă”, susţine APADOR-CH.

De asemenea, reprezentanţiii Asociaţiei susţin că, „o interdicţie absolută de a comunica orice informaţie privind o cauză penală este în mod vădit excesivă şi denotă lipsă de realism”.

„Este adevărat că dosarele penale nu trebuie dezbătute la televizor, cum se mai întâmplă în prezent, dar trebuie prevăzută în textul de lege posibilitatea comunicării, în mod neutru, a unui minimum de informaţii privind autorul, fapta comisă şi posibila încadrare juridică”, se mai arată în document.

Potrivit sursei citate, comunicarea unor astfel de informaţii ar trebui permisă atunci când, în interesul urmăririi penale sau al prezervării ordinii publice ori pentru prevenirea infracţiunilor „este necesară informarea opiniei publice cu privire la faptele comise de o anumită persoană (incidentul de la metrou, de săptămâna aceasta, soldat cu decesul unei persoane, este un exemplu în acest sens)”.

„Astfel, interdicţia absolută de a comunica informaţii propusă sub pretextul prezumţiei de nevinovăţie poate afecta, atât activitatea de combatere a infracţiunilor, cât şi dreptul publicului de a fi informat, parte a libertăţii de exprimare”, mai transmit reprezentanţii APADOR-CH.

APADOR-CH face un apel public către ambele părţi, organe judiciare şi Parlament, să coopereze loial, pentru adoptarea unor reglementări echilibrate.

„Legislaţia penală nu trebuie să creeze nici posibilitatea sau aparenţa încurajării unor abuzuri de putere din partea anchetatorilor, dar nici posibilitatea împiedicării sau zădărnicirii activităţii de descoperire şi combatere a infracţiunilor”, mai transmit reprezentanţii Aosciaţiei.

Comisia parlamentară specială condusă de Florin Iordache a amânat pentru luni dezbaterea şi votul modificărilor propuse la cele două Coduri penale pentru transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces.