APADOR-CH acuză Guvernul Orban cu privire la carantinarea și izolarea bolnavilor de Covid-19

APADOR-CH acuză Guvernul Orban cu privire la carantinarea și izolarea bolnavilor de Covid-19

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului APADOR-CH acuză Guvernul Orban că legiferează fără dezbatere publică.

APADOR-CH face referire la noul proiect de lege al Guvernului Orban privind carantinarea și izolarea bolnavilor de Covid-19.  Directoarea Asociației APADOR-CH, Georgiana Gheorghe, a declarat că Guvernul nu ar fi avut probleme dacă ar fi pus în dezbatere publică proiectul de lege cu privire la carantinare. „Altfel, unica speranță este acum ca legea să fie îndreptată în Parlament”.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului APADOR-CH acuză Guvernul Orban că legiferează fără dezbatere publică:

”Guvernul legiferează în continuare heirupist şi opac, deşi nu mai suntem în stare de urgenţă. În loc să pună proiectele în dezbatere publică, cum prevede legea, Guvernul le adoptă de capul lui şi apoi se plânge că îi invalidează Curtea Constituţională actele”.

Organizaţia acuză că proiectul de lege privind noile măsuri de carantină şi izolare în caz de boli contagioase  prevede obligativitatea dezbaterii publice în astfel de cazuri.

”În lumina ultimelor eşecuri de reglementare, suferite de executiv la CCR, ar fi fost înţelept şi chiar legal ca proiectul adoptat astăzi, fără ca nimeni să-l vadă înainte de şedinţa de Guvern, să fie postat în dezbatere publică timp de câteva zile, astfel încât societatea civilă şi poate unii specialişti în legislaţie să vină cu idei de îmbunătăţire a proiectului, astfel încât acesta să nu mai poată fi contestat ulterior”, a mai  declarat organizaţia.

APADOR-CH a sesizat câteva lacune ale legii:

1. Durata măsurii de carantină/izolare nu este stabilită clar prin lege. E adevărat că durata îmbolnăvirii nu poate fi cunoscută dinainte, însă nici în cazul stării de urgenţă nu se poate şti de la inceput cât va dura, dar în lege este prevăzut un termen fix pe care-l poate avea, cu posibilitatea de a prelungi acel termen sau de a înceta măsura înainte de termen, dacă nu mai este nevoie de ea;

2. Carantina/izolarea persoanelor sau bunurilor ar trebui dispuse prin decizii individuale, nu colective. E nevoie de un act clar emis pentru fiecare persoană vizată, în care să se prevadă: data (eventual şi ora), emitentul actului, numele persoanei vizate, măsura luată, motivarea luării acestei măsuri, durata măsurii, căi de atac;

3. Pentru că este vorba de o privare de libertate, această decizie individuală trebuie reglementată prin lege, nu lăsată la latitudinea unui ordin de ministru;

4. Nu este clar nici cine e partea care trebuie citată, din partea statului, în cazul în care persoana izolată decide să atace măsura la judecător.