Apa îmbuteliată din România, CONTROVERSĂ pe masa parlamentarilor. Se poate DEPĂȘI un RECORD european. News alert!

Apa îmbuteliată din România, CONTROVERSĂ pe masa parlamentarilor. Se poate DEPĂȘI un RECORD european. News alert!

Producătorii din România trag un semnal de alarmă! Conform acestora, aleșii pregătesc o adevărată lovitură acolo unde românii se așteaptă mai puțin.

Ei susțin că un proiect de lege pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale ar putea duce apa la aceeași valoare precum cea a marmurei.

Aceștia nu sunt însă nu sunt însă de acord cu această valoare și propun 0,4 euro pe metru cub. Ei susțin că „apa de consum zilnic este o necesitate vitală, și se situează pe locul al doilea în topul celor mai importante elemente de susținere a vieții după aer. Omul poate supraviețui câteva săptămâni fără mâncare, însă fără apă ar muri în numai două-trei zile. Ori nivelul prevăzut al redevențelor reprezintă o îngrădire a dreptului de a cumpăra o apă potabilă de calitate la un preț accesibil”, arată producătorii, într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române a Dozatoarelor pentru Apă (ARDA), citat de Bugetul.ro. 

Statul vrea o redevență la sursă/punct de măsurare, în echivalentul în lei a patru euro pe metru cub, în timp ce propunerea producătorilor este de 0,2 euro pe metru cub. Potrivit prevederilor proiectului de act normativ, toată apa de masă, indiferent de provenienţă, va plăti redevență, scrie sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Referitor la preţul de comercializare specificat în proiectul de lege, companiile din industria apei vor să se țină cont de următorul aspect: preţul de comercializare ţine de secretul comercial al fiecărui producător, nu are legătură cu plata redevenței! În proiectul de lege este prevăzut faptul că prețul de comercializare reprezintă suma de bani pentru o unitate sau cantitate determinată de produs, percepută de titular pentru comercializarea produselor obţinute prin activităţile concesionate, respectiv pentru prestarea serviciilor specifice activităţii concesionată, în perioada de referinţă, fără taxa pe valoare adăugată şi toate taxele suplimentare”, se mai arată în document.