Anunţul momentului pentru şoferi! Care sunt noile viteze maxime admise pe șosele. S-a dat lege

Anunţul momentului pentru şoferi! Care sunt noile viteze maxime admise pe șosele. S-a dat lege Sursă: EVZ

Camera Deputaților a adoptat un nou proiect legislativ, la inițiativa președintelui USR, Cătălin Drulă, alături de colegul său de partid, Ion Marian Lazăr. Conform proiectului, viteza maximă de circulație pe drumurile expres va crește până la limita de 120 de km/h. Alături de asta, se restricționează accesul pe drumurile expres a unor categorii de vehicule.

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, vine cu un proiect de lege prin care dorește să extindă limita de viteză de pe drumurile expres, în contextul în care un nou lot de aproape 20 de km de drum va fi inaugurat în curând.

„Veste extraordinară pentru infrastructura din România: Viteza de circulație pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Votul de astăzi (miercuri – n.red.) a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România. E vorba de un lot de 18 km din DEx12 Craiova – Pitești, ce reprezintă centura de ocolire a orașului Balș”, spune președintele USR.

Cătălin Drulă vrea să minimizeze amenzile

Președintele USR vrea ca prin această măsură să fie înlăturată capcana amenzilor de pe drumurile expres.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deși e o mică întârziere pe acest Tronson 2 – calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balș – Slatina până în Paște – deschiderea chiar și parțială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi.

Legea merge la promulgare de către președinte, iar acest ultim pas trebuie făcut fără întârziere, așa încât să se întâmple înaintea inaugurării DEx12 de săptămâna viitoare”, spune Cătălin Drulă, conform Capital.

Limita de viteză în România, pe drumurile expres crește de la 100 km/h, la 120 de km/h.

Circulația interzisă pe drumurile expres

Mai mult, pe drumurile expres circulația va fi interzisă:

  • pietonilor;
  •  autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fară autorizație specială de transport eliberată de administratorul drumului public;
  •  vehiculelor cu tracțiune animală;
  •  animalelor;
  • vehiculelor trase sau împinse cu mâna;
  • bicicletelor, trotinetelor electrice si mopedelor;
  • tractoarelor agricole sau forestiere;
  • mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole;
  • vehiculelor care nu pot depăși viteza de 50 km/h;

Alte practici interzise pe drumurile expres sunt învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule ori manifestațiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel.

Cătălin Drulă, acuzații la adresa președintelui Klaus Iohannis

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, l-a comparat pe Klaus Iohannis cu Liviu Dragnea. Acesta a fost „mai abil” decât fostul lider PSD „în a pune căpăstru” justiţiei, dar acțiunile vor avea și consecințe.

„Nu vom înceta să ne luptăm în statul acesta pentru justiţie independentă, chiar dacă asta îi deranjează pe politicieni. Într-un fel, Iohannis a fost mai abil şi mai toxic decât Dragnea, care a dat lovitura pe faţă sistemului de Justiţie, a intrat direct cu piciorul, sprijinit de actualul ministru al Transporturilor la OUG 13. Iohannis a făcut-o mai pe îndărăt, dar cu rezultate mai eficiente, din păcate, pentru această ţară, în a pune căpăstru justiţiei”, declara Drulă, în luna martie a acestui an.

Cei de la USR au încercat să îl oprească pe Klaus Iohannis pentru a nu semna legea de desfiinţare a SIIJ propusă de Cătălin Predoiu, înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia. Acesta nu a mai dorit să aștepte până pe 19 martie. USR a sesizat și Comisia de la Veneţia printr-o solicitare din partea parlamentarul Iulian Bulai.

Hotărârea a fost luată în ziua în care Curtea Constituțională a României a publicat motivarea deciziei prin care a respins excepțiile de neconstituționalitate invocate de USR și AUR împotriva legii de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).