Anunțul momentului pentru cei vaccinați cu două doze. Cât de protejați sunt în fața variantei Delta

Anunțul momentului pentru cei vaccinați cu două doze. Cât de protejați sunt în fața variantei Delta

Două doze dintre vaccinurile anti-COVID-19 aprobate până în prezent în UE, precum şi doza unică în cazul vaccinului Johnson & Johnson, par să ofere protecţie împotriva variantei Delta (varianta indiană) foarte contagioase a coronavirusului SARS-CoV-2. Anunțul a fost făcut, joi, de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

„Date care apar de la probe concrete arată că două doze de vaccin protejează împotriva variantei delta”, a anunţat însărcinatul EMA cu Strageia Vaccinării, Marco Cavaleri.

Varianta indiană îngrijorează autorităţile din mai multe ţări

„Suntem conştienţi de îngrijorările cauzate de răspândirea rapidă a varinatei delta”. La ora actuală, se pare că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană (UE) protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv împotriva variantei delta”, a subliniat el.

Varianta indiană (Delta) a SARS-CoV-2 se află la originea unei creşteri, de câteva zile, a numărului cazurilor de covid-19 în Europa. O variantă mai contagioasă, varianta indiană îngrijorează autorităţile din mai multe ţări, inclusiv din Germania şi Franţa.

Ministerul francez al Solidarităţii şi Sănătătţii insistă puternic asupra importanţei unei continuări a campaniei de vaccinare şi unei accelerări a acesteia, în vederea contracarării acestei variante.

Cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât scade certitudinea unui al patrulea val covid-19 în toamnă. Vaccinurile par, de asemenea eficiente în reducerea numărului spitalizărilor, a formelor grave ale bolii şi a morţilor, subliniază ministerul francez.

Marco Cavaleri avertizează că pot să apară alte variante SARS-CoV-2 şi îndeamnă laboratoarele farmceutice să abordeze acest subiect.

Comitetul EMA de Evaluare a Riscurilor în domeniul Farmacovigilenţei continuă evaluări cu privire la cazuri de miocardită - inflamaţia muşchiului cardiac - şi pericardită - inflamaţia mebranei în care este învelită inima - semnalate în urma vaccinării cu Pfizer-BionTech, mai anunţă EMA, potrivit news.ro.

OMS a confirmat estimarea potrivit căreia Delta va deveni predominantă în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat estimarea Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), potrivit căreia până în august varianta Delta va deveni predominantă în Europa.

De asemenea, OMS a avertizat că Europa, unde pentru prima dată în ultimele 10 săptămâni numărul cazurilor de COVID-19 a început din nou să crească, riscă un nou val epidemic în toamnă dacă nu se menţin măsurile de precauţie.

Conform OMS, sunt întrunite cele trei condiţii necesare pentru apariţia unui nou val epidemic: noile variante ale coronavirusului (în special varianta Delta), rata redusă de vaccinare şi sporirea contactelor sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News