Potrivit datelor furnizate de minister, până în prezent sunt 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese provocate de rujeolă.

„Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese”, a transmis, vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cu ocazia Săptămânii Europeane a Vaccinării.

În acest context, Ministerul Sănătății reiterează susținerea pentru continuarea neîntreruptă a activității de vaccinare de rutină a populației.

„În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricînd”, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

„În contextul pandemiei COVID-19, toate măsurile generale recomandate de specialiști împotriva COVID-19 (igiena mâinilor, eticheta respiratorie, distanța socială) și măsurile specifice de prevenire și control a infecției sunt implementate la nivelul cabinetelor medicale de medicină a familiei”, a transmis ministrul.

Tătaru a prezentat și măsurile administrative ce trebuiesc luate la nivel de DSP.

”Suplimentar, aceste măsuri vor fi consolidate prin măsuri de tip administrativ dispuse împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică precum: triajul telefonic, programarea serviciului de vaccinare la cabinetul medicului, constituirea unor circuite medicale distincte, separarea serviciilor de imunizare de cele curative pentru a reduce riscul de transmiterea bolii, respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție personală atât de către personalul medical cât și de părintele însoțitor și copil, elaborarea planurilor de recuperare acolo unde vaccinarea a fost întreruptă temporar”, afirmă ministrul.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE