Anunțul care ne dă fiori: Peste 30 de ani, viața pe Terra va fi dominată de crize și foamete

Anunțul care ne dă fiori: Peste 30 de ani, viața pe Terra va fi dominată de crize și foamete

Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC), organism al ONU, a făcut o predicție funestă. Specialiștii anunță că viața pe Terra, peste 30 de ani va fi dominată de crize și foamete.

Schimbările climatice vor remodela în mod fundamental viața pe Pământ în deceniile următoare, chiar dacă oamenii ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră, avertizează într-un raport specialiştii de la GIEC.

„Ce e mai rău urmează să vină, cu implicaţii asupra vieţii copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mari decât asupra noastră”, informează GIEC.

Clima s-a schimbat deja. În timp ce creşterea temperaturilor medii de la mijlocul secolului al XIX-lea a atins 1,1 grade Celsius, efectele sunt deja grave şi vor fi din ce în ce mai violente, chiar dacă emisiile de CO2 sunt reduse. Iar fiinţele vii – umane sau nu – cel mai puţin vinovate pentru aceste emisii sunt, în mod ironic, cele care vor suferi cel mai mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

Animale și soiuri de plante, în pericol

Pentru unele animale şi soiuri de plante, poate fi chiar prea târziu: „Chiar şi la + 1,5 grade Celsius, condiţiile de viaţă se vor schimba dincolo de capacitatea anumitor organisme de a se adapta”, subliniază raportul, menţionând recifele de corali de care depinde jumătate de miliard de persoane.

În viitorul imediat, unele regiuni – estul Braziliei, Asia de Sud-Est, Marea Mediterană, China centrală și aproape toate zonele de coastă – ar putea fi afectate de catastrofe meteo simultane: caniculă, secetă, ciclon, incendii, inundaţii, boli transmise de ţânţari.

Raportul de evaluare are 4.000 de pagini și este mult mai alarmist decât precedentul din 2014. Scopul lui este de a influența deciziile politice privind lupta împotriva schimbărilor climatice.

Terra va fi lovită de foamete și sărăcie

Varianta oficială a raportului va fi publicată abia în februarie 2022, după aprobarea sa prin consens de către cele 195 de state membre.

Chiar şi limitând creşterea la 2 grade Celsius, alte până la 80 de milioane de persoane vor suferi de foamete până în 2050 şi 130 de milioane ar putea ajunge la sărăcie extremă în decurs de zece ani.

„Avem nevoie de o transformare radicală a proceselor şi a comportamentelor la toate nivelurile: indivizi, comunităţi, companii, instituţii şi guvern. Trebuie să ne redefinim modul de viaţă şi consumul”, concluzionează experţii GIEC, scrie alephnews.ro.