Anunțul care a băgat groaza în dascăli! Vor fi dați afară în secunda doi în caz de refuz

Anunțul care a băgat groaza în dascăli! Vor fi dați afară în secunda doi în caz de refuz

Pandemia are motive suplimentare să le dea motive de panică cadrelor didactice, pentru mulți dintre aceștia noile metode de predare, și mai ales școala online, reprezentând obstacole importante în derularea activității lor. De la începerea noului an școlar și agravarea situației pandemiei în România, profesorii se confruntă inclusiv cu riscul pierderii locului de muncă.

Cadrele didactice care refuză să predea online își pot pierde locul de muncă, precizează Inspectoratul Școlar din Municipiul Bucureşti, care va începe controalele în unitățile de învățământ. În a treia săptămână de școală, Inspectoratul Școlar București transmite oficial sancțiunile pe care profesorii le riscă dacă refuză să intre în programele de predare online a lecților. Instituția spune că acele cadre didactice care nu se vor conforma la modalitatea de învățarea online riscă să fie date afară.

„Se vor supune toate situațiile acestea spre analiză și se vor aplica măsurile legale. Se poate ajunge până la comisia de disciplină, și în urma analizei situației și motivelor pentru care acești profesori refuză să continue învățarea de acasă, se poate ajunge la sancțiuni drastice. Ce înseamnă sancțiuni drastice? Până la desfacerea contractului de muncă”, a explicat joi Roxana Cercel, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

Anunțul a dus la un val de reacții în rândul profesorilor și al părinților. Peste 200.000 de cadre didactice predau în întreaga țară, iar aproximativ 4.600 de școli fac școală inclusiv online.

Motive diverse de refuz

Unii profesori şi învăţători s-ar teme să nu fie înregistraţi de copii, iar filmările să fie ulterior postate pe internet. Există cadre didactice care refuză să intre pe internet nu doar din lipsă de dispozitive sau internet. Ei spun că nu vor să utilizeze platformele pe care le-ar fi colectate ilegal date cu caracter personal. Iar cei care predau online au numeroase probleme tehnice, într-un număr semnificativ de cazuri. A existat și o situație în care un cadru didactic a refuzat școala online invocând dreptul la imagine.

„Ministerul Educației nu a făcut nimic, legislația practic nu susține acuratețea unei lecții, cum participă elevii, ce obligații au și ce se întâmplă dacă nu-și respectă aceste obligații”, atrage atenția Cornelia Popa, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

 Sindicatele din învăţământ admit că există dascăli care nu vor să predea online, dar spun că sunt cazuri izolate.

”Nu putem generaliza sub nicio formă, dar cred că putem pleca de la variantele extreme că nu-i ascultăm pe oameni şi luăm măsuri împotriva lor, inclusiv ideea desfacerii contractelor de muncă. Există o teamă, o teamă absolut justificată, pentru că apare o anumită confuzie între ceea ce înseamnă predarea online şi interdicţia înregistrării, multiplicării şi distribuirii conţinuturilor orelor care sunt predate online”, declară Marius Nistor, președintele Federației Sindicatului din Educație Spiru Haret.

 

Sursa: Pro TV