Anunț șoc. Vaccinul AstraZeneca contra COVID-19 se combină. Lovitura dată de rusi

Anunț șoc. Vaccinul AstraZeneca contra COVID-19 se combină. Lovitura dată de rusi

Imposibilul a devenit posibil. Compania AstraZeneca a anunțat vineri că va testa combinarea vaccinului său contra Covid-19 cu cel rusesc, Sputnik V.  

Dezvoltatorii ruşi ai vaccinului anti-COVID-19, Sputnik V, au sugerat încă de luna trecută că AstraZeneca ar trebui să-şi combine vaccinul propriu cu cel rusesc, pentru a-şi spori astfel eficiența.

„Sputnik V ar fi bucuros să împărtășească unul dintre cei doi vectori adenovirali ai săi cu AstraZeneca pentru a crește eficacitatea vaccinului AstraZeneca. Folosirea a doi vectori diferiți pentru două doze de vaccin va duce la o eficacitate mai mare decât folosirea aceluiași vector în două doze”, au declarat cercetătorii rușii pe 23 noimembrie.

Rusia a anunţat că vaccinul Sputnik are o eficienţă de 92% în ceea ce priveşte protejarea de COVID-19, conform datelor preliminare, în vreme ce vaccinul dezvoltat de AstraZeneca are o eficienţă de 70%, conform datelor unui studiu clinic efectuat la scară largă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă vor relua testele clinice, le sugerăm să încerce un tratament care să combine vaccinul AstraZeneca cu Sputnik, pentru a-i spori eficienţa”, au declarat dezvoltatorii vaccinului rusesc, într-o postare pe Twitter.

 AstraZeneca va începe testele clinice până la sfârșitul anului

În comunicatul de vineri, AstraZeneca a spus că ia în considerare modul în care poate evalua combinarea celor două vaccinuri și că va începe curând discuțiile cu Institutul Gamaleya din Rusia, cel care a dezvoltat Sputnik V, pentru a vedea dacă cele două vaccinuri bazate pe virusuri ale răcelii comune pot fi combinate cu succes.

AstraZeneca va începe testele clinice privind combinarea celor două vaccinuri până la sfârșitul anului, a declarat, tot vineri, șeful fondului suveran rus pentru investiții, fond care a finanțat dezvoltarea Sputnik V.

Kirill Dmitriev a adăugat că Rusia este decisă să înceapă producția comună a noului vaccin combinat după ce își va dovedi eficacitatea în testele clinice. Cooperarea dintre cercetători din țări diferite va fi decisivă în învingerea pandemiei, a mai spus Dmitriev.

Datele publicate săptămâna aceasta într-o revistă medicală arată că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford are o eficacitate medie de 70,4%, informează hotnews.ro.

Rusia a susținut că Sputnik V este eficient în proporție de 92% în a proteja de îmbolnăvirea cu Covid-19.