Evenimentul Zilei > Social > Anunț șoc. Vaccinul AstraZeneca contra COVID-19 se combină. Lovitura dată de rusi
Anunț șoc. Vaccinul AstraZeneca contra COVID-19 se combină. Lovitura dată de rusi

Anunț șoc. Vaccinul AstraZeneca contra COVID-19 se combină. Lovitura dată de rusi

Imposibilul a devenit posibil. Compania AstraZeneca a anunțat vineri că va testa combinarea vaccinului său contra Covid-19 cu cel rusesc, Sputnik V.  

Dezvoltatorii ruşi ai vaccinului anti-COVID-19, Sputnik V, au sugerat încă de luna trecută că AstraZeneca ar trebui să-şi combine vaccinul propriu cu cel rusesc, pentru a-şi spori astfel eficiența.

Sputnik V ar fi bucuros să împărtășească unul dintre cei doi vectori adenovirali ai săi cu AstraZeneca pentru a crește eficacitatea vaccinului AstraZeneca. Folosirea a doi vectori diferiți pentru două doze de vaccin va duce la o eficacitate mai mare decât folosirea aceluiași vector în două doze”, au declarat cercetătorii rușii pe 23 noimembrie.

Rusia a anunţat că vaccinul Sputnik are o eficienţă de 92% în ceea ce priveşte protejarea de COVID-19, conform datelor preliminare, în vreme ce vaccinul dezvoltat de AstraZeneca are o eficienţă de 70%, conform datelor unui studiu clinic efectuat la scară largă.

„Dacă vor relua testele clinice, le sugerăm să încerce un tratament care să combine vaccinul AstraZeneca cu Sputnik, pentru a-i spori eficienţa”, au declarat dezvoltatorii vaccinului rusesc, într-o postare pe Twitter.

 AstraZeneca va începe testele clinice până la sfârșitul anului

În comunicatul de vineri, AstraZeneca a spus că ia în considerare modul în care poate evalua combinarea celor două vaccinuri și că va începe curând discuțiile cu Institutul Gamaleya din Rusia, cel care a dezvoltat Sputnik V, pentru a vedea dacă cele două vaccinuri bazate pe virusuri ale răcelii comune pot fi combinate cu succes.

AstraZeneca va începe testele clinice privind combinarea celor două vaccinuri până la sfârșitul anului, a declarat, tot vineri, șeful fondului suveran rus pentru investiții, fond care a finanțat dezvoltarea Sputnik V.

Kirill Dmitriev a adăugat că Rusia este decisă să înceapă producția comună a noului vaccin combinat după ce își va dovedi eficacitatea în testele clinice. Cooperarea dintre cercetători din țări diferite va fi decisivă în învingerea pandemiei, a mai spus Dmitriev.

Datele publicate săptămâna aceasta într-o revistă medicală arată că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford are o eficacitate medie de 70,4%, informează hotnews.ro.

Rusia a susținut că Sputnik V este eficient în proporție de 92% în a proteja de îmbolnăvirea cu Covid-19.