ILSOLE24ORE: Covid, semnal de alarmă pentru 67 de țări sărace  în care vor fi vaccinați doar 10% din locuitori

ILSOLE24ORE: Covid, semnal de alarmă pentru 67 de țări sărace  în care vor fi vaccinați doar 10% din locuitori

Un sondaj Oxfam relevă că majoritatea dozelor de vaccin vor merge în țările bogate şi că cel de-al treilea val de infectări va genera îngrijorări suplimentare. 

Optimism prudent pentru țările care încep vaccinările în masă și așteptare plină de nerăbdare pentru celelalte. Acesta este scenariul situaţiei Covid care, cu toate acestea, trece cu vederea un factor crucial: cele mai sărace țări din lume.

Potrivit unui raport realizat de Oxfam și Amnesty international, în 67 de țări cu venituri mici, nouă din zece locuitori riscă să nu aibă acces la vaccinul împotriva Covid-19. Mai mult de jumătate din principalele vaccinuri au fost deja achiziționate de cele mai bogate țări, unde trăiește mai puțin de o șesime din populația lumii.

Câteva cifre: vaccinul Pfizer-BioNTech, aprobat în Regatul Unit săptămâna trecută, va fi livrat în aproape toate țările bogate: de fapt 96% din doze, au fost achiziționate de Occident. Vaccinul Moderna, cu o eficacitate de 95%, va merge şi el exclusiv către guvernele care vor fi în măsură să îl achiziționeze. Prețurile mult prea mari Prețurile ambelor vaccinuri sunt ridicate, iar pentru țările cu venituri mici, accesul la serul anti-Covid va fi complicat şi de temperaturile scăzute la care vor trebui depozitate dozele, precizează People's Vaccine. Ceea ce înseamnă că distribuţia şi aspectul logistic capătă o importanță deosebită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programul de vaccinări în masă este următorul: după luni de așteptare, diferite țări încep vaccinările în masă împotriva Covid-19, sporind speranța populațiilor din regiunile cele mai afectate de pandemie într-un moment în care cazurile de contagiune sunt în creștere în întreaga lume. Marea Britanie a demarat campania de vaccinare încă de pe 9 decembrie, Rusia pe 4 decembrie, începând cu Moscova, Mexicul a anunțat că va începe campania în jurul datei de 17/18 decembrie, la câteva zile după Israel.

Potrivit Universității Johns Hopkins, până în prezent, pe întreaga planetă s-au înregistrat peste 68 de milioane de cazuri confirmate de infectare, dintre acestea, 15 milioane de cazuri înregistrându-se doar în Statele Unite. Numărul total al cazurilor confirmate în Europa a depășit 20 de milioane.

Experții au analizat acordurile încheiate pe tot globul cu producătorii celor opt vaccinuri cele mai apropiate de comercializare, inclusiv cel dezvoltat de companiile Pfizer și Biontech pe care Marea Britanie a început să-l distribuie deja celor mai expuse grupuri de risc. Printre cele 67 de țări cu venituri mici și medii se numără Kenya, Nigeria și Ucraina.

Concluzia trasă este că numărul de locuitori care vor putea fi vaccinați va fi foarte mic. Sute de persoane cu venituri mici riscă, prin urmare, să nu se poată vaccina împotriva Covid în 2021, tocmai pentru că majoritatea vaccinurilor primite au fost achiziționate de Occident, în ciuda faptului că Oxford-AstraZeneca și-a luat angajamentul de a furniza 64% din dozele sale locuitorilor din țările în curs de dezvoltare.

People Vaccine, agenția care se ocupă de sărăcie, cere tuturor companiilor farmaceutice care lucrează la vaccinuri să își împărtășească în mod deschis tehnologia și proprietatea intelectuală prin fondul Organizației Mondiale a Sănătății, astfel încât să poată fi produse mai multe miliarde de doze de vaccinuri sigure și eficiente care să poată fi disponibile pentru toți cei care au nevoie de ele. "Nimeni nu ar trebui să fie împiedicat să primească un vaccin care să-i salveze viaţa din cauza țării în care trăieşte sau a sumei de bani pe care o are în buzunar", spune Anna Marriott, directorul politicii de sănătate al Oxfam. Pe scurt, concluzionează Marriott „dacă lucrurile nu se schimbă radical, miliarde de oameni din întreaga lume nu vor primi în următorii ani un vaccin sigur și eficient pentru Covid-19 ”. 

 

Cel de-al treilea val și țările sărace

 

Date alarmante, prin urmare, mai ales după ce, chiar și în Italia, îngrijorările privind Covid sunt destul de mari. « În aceste condiţii, cel de-al treilea val devine o certitudine. Ne aflăm într-o situație gravă și stabilă, ne așteaptă o iarnă îngrijorătoare», declară epidemiologul Andrea Crisanti. «Odată cu redeschiderea școlilor și a activităților de producție, am oferit o mare oportunitate virusului și infectările au explodat. La sfârşitul verii aveam în mâini o situație ușor de gestionat pe care am lăsat-o să scape. Cazurile reziduale puteau fi gestionate". "Vor mai trece luni înainte ca vaccinul să intre în vigoare, ne așteaptă o iarnă îngrijorătoare. La sfârșitul săptămânii viitoare, Italia va fi țara cu cele mai multe decese din Europa, nu este un lucru cu care să ne mândrim. Crăciunul, cu școlile închise și fabricile care funcţionează într-un ritm redus trebuie exploatat pentru a reduce infecțiile" , continuă virusologul. Pericolele legate de al treilea val sunt amplificate de excluderea multor țări apropiate geografic de Europa, unde vaccinul anti-Covid nu va fi disponibil. Semnalul de alarmă cu privire la țările excluse de la distribuirea vaccinului soseşte concomitent cu cea de-a 72-a aniversare (10 decembrie 1948) a aprobării Declarației Universale a Drepturilor Omului. Drepturi ale omului care în zilele noastre sunt și mai legate de drepturile la sănătate. https://www.ilsole24ore.com/art/covid-allarme-i-67-paesi-poveri-dove-verra-vaccinato-solo-10percento-abitanti-ADI0vU7 Articol de Roberto Da Rin Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel