Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunț din partea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Ce se va întâmpla în școli, în următoarele zile. Se vor face achiziții record
Anunț din partea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Ce se va întâmpla în școli, în următoarele zile. Se vor face achiziții record

Anunț din partea ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Ce se va întâmpla în școli, în următoarele zile. Se vor face achiziții record

Sorin Cîmpeanu a declarat că urmează să fie achiziționate peste 70 de milioane de teste non-invazive pentru unitățile de învățământ. Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de teste care va fi folosit în școli.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a specificat luni că, în câteva zile, Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de teste non-invazive care vor fi folosite pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 în şcoli.

Peste 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă

„Prim-ministrul a solicitat celeritate. E vorba de o achiziţie de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul I, care urmează să se încheie la finalul anului calendaristic, un număr de 11 săptămâni, (…) 3,2 milioane de beneficiari. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu doi, înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă”, a transmis Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a mai declarat testele se vor face în școlile cu cabinet medical, Ministerul Sănătăţii adăugând, la finalul săptămânii trecute, cu 280.000 numărul de teste aflate la dispoziţia unităților de învățământ.

„Nu vor fi omologate. Ele vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerinţe minime de performanţă şi a cerinţelor de reglementare, foarte importante. Sunt convins că vorbim de zile”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Testele se vor face doar dacă elevii sau profesorii au simptome

„Se adaugă celor minimum 5.000 de teste existente în fiecare judeţ. Aceste teste sunt în continuare la dispoziţia şcolilor. Aceste teste vor putea fi utilizate nu numai în cazul apariţiei unor persoane cu simptome, vorbim de elevi şi cadre didactice în egală măsură, ci vor putea fi utilizate, tocmai ce am transmis o instrucţiune către toate Inspectoratele şcolare judeţene, şi pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la şcoală, pe baza prezentării unui test negativ, test antigen negativ sau test PCT”, a indicat ministrul Educaţiei.

„Vreme de trei săptămâni, în toată România, nu am înregistrat nicio situaţie în care să se solicite efectuarea acestor teste. Nici măcar una, ca să înţelegem bine amploarea solicitării”, a mai spus acesta pentru Agerpress.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: