Evenimentul Zilei > Social > Anunț de ultimă oră: Se schimbă regulile pentru elevi! Cine poate să meargă la școală începând de săptămâna viitoare
Anunț de ultimă oră: Se schimbă regulile pentru elevi! Cine poate să meargă la școală începând de săptămâna viitoare

Anunț de ultimă oră: Se schimbă regulile pentru elevi! Cine poate să meargă la școală începând de săptămâna viitoare

Se schimbă regulile în ceea ce privește susținerea cursurilor școlare cu prezență fizică. Anunțul vine din partea Ministerului Educației, prin intermediul secretarului de stat Sorin Ion. Noile măsuri se vor aplica începând de săptămâna viitoare. „Cursurile în unitățile de învățământ preuniversitar se vor desfășura în aceleași condiții în care au început după vacanță, cu mici reglaje necesare după prima săptămână”, a transmis secretarul de stat Sorin Ion, vineri, 12 noiembrie.

Începând de luni, 15 noiembrie, instituțiile școlare pot să susțină cursuri cu prezență fizică separat, pe structuri arondate, dacă rata de vaccinare de 60% este respectată. Cu alte cuvinte, aceasta nu va fi luată în considerare la nivelul întregii unități, ci se va calcula pentru fiecare structură în parte.

Ministerul Educației: Cine poate să meargă la școală

„Am să dau un singur exemplu. Știți bine că luăm în calcul rata de vaccinare la nivelul unității, însă de săptămâna viitoare am permis unităților școlare să facă separat pe structuri arondate”, a anunţat secretarul de stat Sorin Ion, adăugând că numărul structurilor arondate este de aproximativ trei ori mai mare decât numărul instituțiilor de învățământ cu personalitate juridică.

„Dacă într-o comună, o grădiniță care are trei angajați depășește rata de 60% de vaccinare, ea poate funcționa chiar dacă la nivelul întregii unități cu personalitate juridică acest lucru nu este îndeplinit. Avem în vedere lucrurile de la fața locului, am dat astfel o mai mare autoritate unității de învățământ, luând în considerare efectiv personalul care efectiv merge în acele școli”, a explicat reprezentantul Ministerului Educației.

Potrivit secretarului de stat Sorin Ion, peste 70% din numărul instituțiilor de învățământ – și cu personalitate juridică -, din 36 de județe din țară, pot începe cursurile școlare cu prezență fizică.

Reluarea cursurilor cu prezență fizică în funcție de rata de incidență

În altă ordine de idei, Asociațiilor Elevilor solicită reluarea cursurilor școlare cu prezență fizică în instituțiile de învățământ din mediul preuniversitar doar în localitățile cu rată de infectare de sub 6 cazuri COVID-19 la mia de locuitori.

Asociațiile Elevilor au expus mai multe motive pentru care consideră ultimele anunțuri făcute de președintele României și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu privire la reîntoarcerea elevilor în bănci „deficitare”. Printre acestea se numără și faptul că „într-o școală cu 1000 de elevi, dintre care niciunul vaccinat, în continuare persistă riscul îmbolnăvirii și transmiterii virusului, chiar dacă toți profesorii sunt vaccinați.”

Acuzațiile asociațiilor de elevi nu se opresc, însă, aici. Organizațiile spun că Sorin Cîmpeanu „preferă să riște viețile elevilor în loc să își riște imaginea” și susțin că acesta trebuie „să dispară din fruntea Ministerului Educației”. Sorin Cîmpeanu „va deveni un criminal” dacă va redeschide școlile fără să țină cont de rata de infectare, au mai transmis asociațiile de elevi.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.