Raed Arafat, anunț de ultimă oră pentru români. "Rămâneți în case"

Raed Arafat, anunț de ultimă oră pentru români. "Rămâneți în case" sursa: Arhivă EVZ

Șeful DSU a explicat cum trebuie să reacționăm în contextul fenomenelor extreme care se manifestă în țară.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a transmis semnale de avertisment pentru cetățenii români. Pe fondul fenomenelor critice anunțate în România în ultimele zile, șeful DSU explică ce trebuie să facă populația pentru a se proteja de efectele neplăcute ale vremii.

Furtunile pot avea efecte devastatoare asupra populației

În Europa, cu precădere în Cehia, furtunile au făcut ravagii. Sute de persoane au fost rănite în urma manifestării unei tornade, despre care meteorologii au anunțat că va provoca condiții meteo extreme și în România. Casele cetățenilor au fost afectate sever. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața.

Fenomene extreme severe au fost semnalate de ANM și în România. Amintim că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, anveloparea de la Spitalul Județean din Arad a căzut de pe lateralul clădirii. ISU a transmis că nicio persoană nu a fost rănită, dar au fost avariate trei autoturisme. Unitatea medicală își va continua activitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum trebuie să se protejeze românii. Anunț de ultimă oră de la Arafat

În acest context, șeful DSU, Raed Arafat a rugat cetățenii români ca, în cazul manifestării unor fenomene meteo extreme, să se adăpostească în locuri sigure. „În timpul unei furtuni, rugămintea noastră către populație este să se adăpostească, să rămână în casă. Dacă sunt pe stradă să intre în casă, să fie atenți la obiectele care pot să cadă din cauza vântului, și când ies după o furtună să fie atenți mai ales la firele de curent care pot să cadă și să electrocuteze pe cineva”, a transmis Raed Arafat la Antena 3.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a emis o serie de indicații privind măsurile de protecție pe timp de furtună.

„Evitați: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în spațiu deschis, câmpurile, plajele sau ambarcațiunile pe apă, obiectele metalice (utilaje agricole, stâlpi, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.).

Dacă nu ați reușit să vă adăpostiți și simțiți că părul vi s-a electrizat, este un indiciu că există pericolul unui trăsnet. Așezați-vă ghemuit, puneți-vă mâinile pe urechi și cap, lipiți călcâiele.

Aveți grijă la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), la podurile avariate parțial sau total, la arbori sau clădiri afectate de furtună.

Dacă ați identificat persoane inconștiente, lovite de trăsnet, solicitați imediat ajutor medical la numărul de urgență 112!”, se arată în comunicat.