Anunț-bombă. Ce se întâmplă cu salariul minim în 2021

Anunț-bombă. Ce se întâmplă cu salariul minim în 2021 Salariu. Sursa foto. EVZ

Guvernul a anunțat luni că are în vedere creşterea salariului minim brut garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut.

Astfel acesta va urma să crească de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.

Pe această temă au existat luni consultări între reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social și premierul Florin Cîţu şi ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„La nivelul Guvernului vom decide creşterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ţine cont de argumentele reprezentanţilor sindicatelor, ai patronatelor, precum şi de contextul economic şi social. Ne dorim să asigurăm o viaţă mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă şi să protejăm iniţiativa antreprenorială”, a subliniat prim-ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a prezentat trei scenarii referitoare la evoluţia acestui indicator salarial în 2021, rezultate ca urmare a consultărilor autorităţilor guvernamentale cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

„Guvernul are în vedere creşterea salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depăşească rata inflaţiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar", se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Potrivit sursei citate, acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanţii sindicatelor au solicitat creşterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat îngheţarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puţin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situaţiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice.

„Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată va fi adoptată în şedinţa Guvernului din 30 decembrie 2020. Totodată, prim-ministrul, ministrul Muncii şi reprezentanţii partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord tripartit prin care să fie stabilit un mecanism de creştere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani, astfel încât să fie asigurată stabilitatea şi predictibilitatea evoluţiei acestui indicator salarial", se mai arată în postare, informează Agerpres.

Ce spune economistul Adrian Câciu despre salariul minim

Economistul Adrian Câciu a explicat care sunt intențiile Guvernului Cîțu în viziunea sa.

„Guvernul intenționează doar să indexeze salariul minim cu rata anuală a inflației. Orice altă prezentare de tipul mărinimiei guvernamentale cu privire la creșterea salariului minim este pură propagandă.

În context însă, sărăcia crește pentru că vine un puseu inflaționist intern fix in prima parte a anului, continuat de un puseu inflationist extern fix în a doua parte a anului.

Când pui contabili pe post de prim-ministru nu poți vedea chestiunile astea.

De parcă salariul ar trebui să acopere cheltuielile anterioare nu pe cele viitoare. Greu, știu!”