Anunț alarmant. Singura monedă din Europa Centrală şi de Est care a scăzut faţă de euro este leul

Anunț alarmant. Singura monedă din Europa Centrală şi de Est care a scăzut faţă de euro este leul

Pe fondul tensiunilor politice interne, leul şi-a accelerat tendinţa de depreciere în ultima săptămână şi s-a decuplat de la evoluţiile regionale. Moneda românească este singura din Europa Centrală şi de Est care a scăzut faţă de euro de la începutul acestui an.

Euro a atins noi maxime istorice faţă de leu la fiecare dintre ultimele patru şedinţe de tranzacţionare şi este tot mai aproape de pragul de 5 lei la cotaţia oficială a BNR, scrie adevărul.ro. Slăbiciunea leului este adâncită de criza politică ce ar putea culmina cu destrămarea alianţei de guvernare, după ce miniştrii USR-Plus au demisionat din Cabinetul Cîţu.

„Guvernul premierului Cîţu este aproape de colaps. Acest lucru a cântărit atât asupra monedei, cât şi a obligaţiunilor suverane”, arăta o notă a Erste Research, citată de Profit.ro.  Euro a crescut cu circa un sfert de punct procentual faţă de leu în ultima săptămână, în timp ce a fost stabil faţă de zlotul polonez şi coroana cehească şi a scăzut faţă de forintul maghiar cu 0,4%. Forintul este pe o tendinţă clară de apreciere, după ce banca centrală a majorat dobânda-cheie, şi a intrat într-un ciclu de întărire a politicii monetare. Aşteptările analiştilor sunt că şi banca centrală a Poloniei urmează să majoreze dobânda-cheie, deşi guvernatorul Adam Glapinski a declarat recent că nu este cazul.

Se depășeste pragul de 5 lei pentru un euro şi creșterea continuă va fi greu de oprit

Leul românesc a mers cel mai rău din ECE în acest an – euro a crescut faţă de moneda românească cu aproape 2%, în timp ce a scăzut faţă de zlot cu 1%, cu mai bine de 3% faţă de coroană şi cu peste 4% faţă de forint. Instabilitatea politică a depreciat şi mai mult leul în raport cu moneda europeană, lucru greu de ţinut în frâu în ciuda intervenţiilor Băncii Naţionale a României, potrivit unei analize realizate de XTB România.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cursul de schimb a atins un nou nivel record, EUR/RON tranzacţionându-se la Bucureşti în jur de 4.95 la ora 15.15. Reperul BNR - referinţa oficială - este şi el un nou maxim istoric: 4.9488.   Situaţia din piaţa valutară reflectă o preocuparea indusă de ambianţa politică actuală.

Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, şi, în condiţiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depăşire a pragului de 5 lei pentru un Euro. Înregistrăm, probabil, o prezenţă hotărâtă a băncii centrale pentru a ”netezi” anumite influenţe pe curs, însă tendinţa descendentă nu este simplu de oprit.   Se poate întâmpla o suprapunere a unor factori sezonieri (începutul toamnei tinde să aibă conotaţii mai puţin favorabile leului) cu noi îngrijorări de ordin economic (efectul situaţiei logistice şi al dinamicii preţurilor, răspândirea rapidă a numărului de cazuri noi ce ar putea până la urmă impune măsuri restrictive) şi, iată, şi mai vizibil, în plan politic.

Datele recente dinspre economie par să arate un risc mai ridicat de depăşire a estimării de deficit în raport cu PIB, privind spre performanţa relativ mai slabă faţă de aşteptări în industrie şi construcţii. Situaţia este în dinamică accentuată, aşa că informaţiile noi vor fi rapid integrate în preţuri. Dacă vom vedea criza politică adâncindu-se, estimarea noastră de curs ar putea fi revizuită, niveluri în regiunea 5 - 5.05 devenind posibile chiar în sau înainte de luna octombrie.”, consideră Claudiu Cazacu, consultant în cadrul casei de brokeraj XTB Romania.