Deși departe de „febra spațială” a anilor 1970, anul 2020 a marcat totuși un reviriment față de explorarea cosmosului, iar 2021 va continua cu această tendință.
Huffington Post a realizat o selecție a proiectelor spațiale pentru anul care abia a început.
Direcția Marte
Pe 18 februarie, roverul (mic vehicul terestru) NASA, Perseverance, va asoliza pe Marte. Este al 5-lea rover care se așază pe Planeta Roșie, după Sojourner, Spirit, Opportunity și Curiosity.
Cu ajutorul captatorilor săi, Perseverance urmează să adune date pentru a îmbunătăți cunoștințele noastre și a aduce înapoi pe Pământ eșantioane de roci, în vederea analizei.
Însă cursa pentru Marte este dură. Emiratele Arabe vor avea o sondă care va sosi pe orbită în februarie.
Pe 23 aprilie, prima misiune chineză va ajunge și ea pe Marte. Tianwen 1 este compusă dintr-un rover și dintr-un orbiter (satelit) pentru a multiplica unghiurile de vedere și măsurătorile planetei și ale atmosferei sale.
Venus, înainte de Soare
În august, misiunea Solar Orbiter și misiunea BepiColombo vor efectua zboruri simultane deasupra planetei Venus. Pentru Solar Orbiter, care a decolat pe de Pământ pe 10 februarie 2020, acest lucru reprezintă un mic ocol în drumul spre Soare.
Ceva mai aproape de Terra, cenușa unor oameni va fi împrăștiată pe Lună. Peregrine, un parteneriat între NASA și compania Astrobotic Technology, va lua la bord rămășițele mai multor persoane, printre care cele ale legendarului scriitor SF Arthur C. Clarke. Decolarea este programată în august.
Pe 1 octombrie 2021, prin lansarea sondei Luna-25, Rusia va relua cucerirea Selenei, la 45 de ani de la ultima sa călătorie spre satelitul natural al Pământului, în 1976.
Turism spațial
Space X, a lui Elon Musk, va trimite turiști pe Stația Spațială Internațională (SSI) în al doilea semestru al anului 2021, cu ajutorul capsulei Crew Dragon.
Prețul unui bilet dus-întors al călătoriei de circa zece zile nu a fost făcut public încă. Totuși, potrivit New York Times, el ar fi de câteva zeci de milioane de dolari.
Alte companii sunt foarte aproape să-și comercializeze lansatoarele și rachetele. Printre ele, Boeing, cu CST-100 Starliner, care ar putea întreprinde un zbor cu personal la bord în această vară, și Blue Origin, societatea fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Lansatorul său reutilizabil, New Glenn, ar urma să facă primul zbor în 2021.
În fine, pentru pasionații de imaginile capturate de telescopul Hubble, succesorul acestuia, James Webb, va decola pe 31 octombrie pentru a se plasa pe orbită la câteva sute de milioane de kilometri de Terra.