Anul școlar 2023-2024, schimbări majore. Orarul decalat, noua brambureală din școli

Anul școlar 2023-2024, schimbări majore. Orarul decalat, noua brambureală din școli Școală / Sursă foto: Arhiva EVZ

„Orarul decalat”, noua brambureală din școli. Anul școlar 2023-2024 aduce schimbări majore în Învățământ, potrivit unui anunț de ultima oră făcut de ministrul Ligia Deca.

Ministra Educației susține că elevii din București vor începe cursurile în anul școlar 2023-2024 la ore diferite. Astfel, se va realiza un orar decalat pentru acești școlari. Ligia Deca susține că măsura ar urma să vină în ajutor părinților și al elevilor, deoarece la ora de începere a cursurilor, traficul este îngreunat sau chiar blocat.

Ligia Deca mai spune că astfel se pot rezolva mai multe probleme. Traficul la orele dimineții nu va mai fi la fel de congestionat, deoarece părinții și elevii vor pleca mai devreme sau mai târziu de acasă pentru ajunge la unitățile de învățământ.

De asemenea, ministra Educației susține că această măsură este benefică și pentru elevi, astfel încât aceștia nu vor mai întârzia la cursurile de dimineață.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ligia Deca

Orarul decalat, noua brambureală din școli adusă de Ligia Deca. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Orarul decalat, avantaje pentru șoferi

Potrivit Regulamentului-cadru de organizare și funcționare aunităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), fiecare director al unităților de învățământ are dreptul de a-și întocmi la nivel intern orarul cursurilor.

Cu toate acestea, modificările sunt posibile. Potrivit evenimentelor din 2020, când programul de funcționare al unităților școlare s-a modificat din cauza pandemiei, autoritățile susțin că acesta se poate modifica și pentru evitarea unor alte situații neplăcute.

Probleme pentru părinți aduse de orarul decalat

Potrivit lui Iulian Cristache, președintele Asociației Federațiilor de Părinți, o astfel de mișcare poate avea nu doar beneficii, ci și dezavantaje.

Familiile cu doi sau trei copii ar putea avea cele mai multe probleme, deoarece, în cazul unui program eșalonat, părinții nu ar mai putea să-și ducă și să-și aducă copiii.

Astfel că mulți părinți nu sunt de acord cu noile măsuri.

Iulian Cristache susține că părinții care au un program strict la locuri de muncă nu vor aprecia aceste noi măsuri. Acești părinți pot avea posibilitatea de a-și duce copii la școală doar într-un anumit interval orar, iar în cazul în care intervalul de începere se modifică, părinții pot să se găsească într-o situație foarte neplăcută, potrivit ȘtiripeSurse.