Anul Iepurelui de Metal, întâmpinat cu petreceri de asiatici

Anul Iepurelui de Metal, întâmpinat cu petreceri de asiatici

Astăzi s-a încheiat Anul Tigrului şi începe Anul Iepurelui de Metal, care ţine până pe 22 ianuarie 2012.

Evenimentul a fost marcat în Asia cu tradiţionalele petreceri în familie, dar şi cu nelipsitele "concerte" asurzitoare de petarde şi focuri de artificii.  Dacă în China, Beijingul a scăpat fără incendii, în oraşul Shenyang, din nord-estul ţării, un hotel de cinci stele a fost cuprins de flăcări. Pârjolul s-a pornit de la artificii. Din fericire, nu au fost victime, scrie cotidianul francez Le Point. În mesajul de Anul Nou, premierul chinez, Wen Jiabao, le-a transmis chinezilor că va lupta cu scăderea puterii de cumpărare. Şi preşedintele american Barack Obama le-a urat "sănătate, pace şi prosperitate" partenerilor chinezi. La Hong Kong, Shanghai, Taipei sau Singapore iepurii au fost la loc de cinste. Şi nu degeaba. Aceste animale sunt asociate Lunii şi aduc noroc. În Vietnam însă a fost sărbătorită trecerea în Anul Pisicii, care a înlocuit Iepurele din motive care se pierd în istoria complicată a calendarului zodiacal oriental. În perioada de vacanţe prilejuită de trecerea în Anul Nou, doar în China se înregistrează peste 2,5 miliarde de deplasări individuale. E cel mai numeros exod de populaţie din lume. Numărul călătoriilor pe autostrăzi, căi ferate sau linii aeriene a crescut cu 10% faţă de anul trecut, scrie Agerpres care citează AFP. Acest exod este întâlnit şi în alte ţări ale Asiei. Spre exemplu, doar în Coreea de Sud, potrivit estimărilor, 60% din populaţie va călători cu diferite mijloace de transport în această săptămână. Sărbătoare chineză la Timişoara

Peste 100 de chinezi din Timişoara speră ca anul Iepurelui de Metal să le aducă sănătate şi succes în afaceri. Chiar dacă trăiesc departe de ţara lor, asiaticii respectă cu stricteţe tradiţiile. "Pentru a ţine familia aproape, nu există casă în care să nu se mănânce sarmale chinezeşti", explică Wang Gang, care trăieşte la Timişoara de 14 ani.

Wang Gang şi soţia sa, Yu Hongqin Foto: ADI PÎCLIŞAN

Ne puteți urmări și pe Google News

A venit România din 1995, iar primii doi ani i-a petrecut în Bucureşti, după care a ales Timişoara unde, spune, "oamenii au inima mai bună, şi nu e aşa de aglomerat". Aici a deschis, împreună cu familia, un restaurant, flancat la intrare de o poartă monumentală splendid pictată. Soţia lui, Yu Hongqin, spune că sarmalele chinezeşti se prepară din aluat cu făină, iar umplutura constă în carne şi legume "după gustul fiecăruia".

Departe de casă, pentru intrarea în anul "iepuraşului" cum spun ei, chinezii s-au grupat în jurul prietenilor. Regula obligatorie în noul an este ca în prima zi să se viziteze rudele din partea bărbatului familiei, iar în ziua următoare cele din partea soţiei. "Puţin mai greu aici, majoritatea familiilor noastre sunt în China, dar ne vizităm prietenii", explică unul din membrii micii comunităţi chineze timişorene.

Foto: ADI PÎCLIŞAN Pentru a sărbători conform tradiţiei, bucătarii chinezi au prepart la flacără puternică în bucătăriile restaurantelor şi alte meniuri tradiţionale. (Georgeta Petrovici) Iepurele aduce noroc şi linişte 2011, sub semnul Iepurelui, al patrulea semn zodiacal în Horoscopul chinezesc, se anunţă un an mai bun decât 2010, care a fost dominat de Tigru. Anul Iepurelui este un an plin de noroc, mai liniştit decât cel precedent, cu mai multă bunătate, frumuseţe şi armonie.