Anul 2022 a venit cu amenzi colosale pentru Nicușor Dan! Nu s-a ținut de cuvânt

Anul 2022 a venit cu amenzi colosale pentru Nicușor Dan! Nu s-a ținut de cuvântSursa: arhiva EVZ

Primarul Capitalei Nicușor Dan s-a ales cu 3 sancțiuni colosale din partea Inspectoratul de Stat în Construcții. Edilul a garantat că se va ocupa de autorizațiile de construcții pentru mediul universitar, dar nu s-a ținut de cuvânt.

Nicușor Dan nu a emis în termen legal mai multe autorizații de construire pentru mediul universitar. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC a luat atitudine și i-a oferit edilului amenzi colosale: una în cuantum de 6.000 de lei, alta de 5.000 de lei, iar a treia intre 5.000 și 30.000 de lei. Nu este pentru prima dată când acesta este sancționat. A mai fost amendat amendat cu circa 55.000 de lei, potrivit Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU). Nu a fost iertat nici în ianuarie 2022.

ADU, condusă de urbanistul Alexandru Pânișoară, fost membru al Asociației Salvați Bucurestiul – ONG-ul lui Nicușor Dan – și vicepreședinte al ASB în perioada 2015-2016 a anunțat sancțiunile cu care s-a ales Primarul Capitalei. Acesta urma să se ocupe și de registrul spațiilor verzi din București, dar nu a justificat banii cheltuiți.

ONG-ul lui Pânișoară l-a acuzat pe Nicușor Dan de indiferență. Bucureștenii care nu fac parte din mediul universitar ar fi primit un tratament diferit. Nemulțumirile au pornit după ce edliul a făcut o declarație pe 14 februarie 2022. Acesta a promis că se va ocupa de autorizațiile de construire emise pentru instituțiile de învățământ superior.

Nicușor Dan, aspru sancționat

„Este în interesul Primăriei Capitalei să definească Bucurestiul ca un puternic pol universitar, atât în țară cât și în Europa de Sud-Est, orașul nostru fiind în prezent gazda a peste 300.000 de studenți. Avem o miză importantă, aceea că Bucureștiul să se definească astfel pe harta globală și să atragă cât mai mulți studenți din țară sau din străinătate.

Nicușor Dan

Foto Razvan Valcaneantu

Știu că există un necesar de spații pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale în București și sunt deschis să soluționăm această problemă, acolo unde acest lucru este posibil.

Urmează implementarea proiectelor dezvoltate prin PNRR și vreau să vă asigur că o să facem tot ce ține de noi pentru a vă sprijini. În acest sens, vă asigur că universitățile vor avea prioritate în tot ceea ce înseamnă autorizații, certificate sau documentații de urbanism”, a fost declarația edilului.

Conform Legii nr. 50/1991, primarul Capitalei nu a respectat următoarele reguli:

- art. 6 alin. 2: „Certificatul de urbanism se emite de autoritățile abilitate să autorizeze lucrările de construcții prevăzute la art. 4 și art. 43 lit. a) și se eliberează solicitantului în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, mentionandu-se în mod obligatoriu scopul emiterii acestuia”;

- art. 7 alin. 1: „Autorizația de construire se emite pentru executarea lucrărilor de baza și a celor aferente organizării executării lucrărilor, în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții, care cuprinde, în copie, următoarele documente (...)” (n.r. urmează enumerarea lor).

- art. 26 stabilește intre 5.000 și 30.000 de lei amenda pentru neemiterea certificatelor de urbanism sau a autorizațiilor de construire în termenele de mai sus (15 zile, respectiv 30 de zile):

- alin. 1 lit. h și h/1:

„Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii, să fie considerate infracțiuni:

h) neemiterea certificatelor de urbanism în termenul prevăzut la art. 6 alin. (2), precum și emiterea de certificate de urbanism incomplete ori cu date eronate, care nu conțin lista cuprinzând avizele și acordurile legale necesare în raport cu obiectivul de investiții, sau eliberarea acestora condiționat de elaborarea prealabilă a unei documentații de urbanism sau a oricăror documentații tehnice de definire a scopului solicitării, cu depășirea termenului legal, sau refuzul nejustificat ori condiționarea furnizării informațiilor de interes public prevăzute la art. 6 alin. (1);

h^1) neemiterea avizelor și autorizațiilor de construire în termenul prevăzut de prezenta lege”;

- alin. 2:

„Contravențiile prevăzute la alin. (1), săvârșite de persoanele fizice sau juridice, se sancționează cu amendă după cum urmează:

– de la 5.000 lei la 30.000 lei, cele prevăzute la lit. h), h^1) (...)”, potrivit luju.ro

Ne puteți urmări și pe Google News