Antisemitismul „profund înrădăcinat” în societatea germană

Antisemitismul „profund înrădăcinat” în societatea germanăSursa: Dreamstime.com

Un nou studiu are vești proaste despre antisemitismul din Germania. Simpatizanții de extremă-dreapta și musulmanii cei care poartă majoritatea vinei, dar toate colțurile societății au punctele lor oarbe.

Serviciile de securitate din Germania au înregistrat 3.028 de crime antisemite în 2021. Acesta este cel mai mare număr oficial de când statisticile poliției au început să urmărească cifrele.

Acum, Comitetul Evreiesc American a contractat Institutul Allensbach să efectueze un sondaj reprezentativ asupra atitudinilor societății față de evrei. Acesta arată că antisemitismul nu este doar o problemă la periferiile politice ale Germaniei, ci este „profund înrădăcinat” în societatea de masă.

Deși problema este cea mai răspândită în rândul musulmanilor de extremă-dreapta și a celor observatori, conform studiului, 60% dintre cei întrebați au spus că antisemitismul este „oarecum” sau „cu siguranță” larg răspândit. Aproximativ două treimi consideră că problema a crescut în ultimul deceniu, cea mai gravă cauză fiind văzută ca provenind din cercurile de extremă dreapta, urmată de atitudinile anti-israeliene și influența islamistă.

Sondajul s-a concentrat în special pe musulmanii care trăiesc în Germania. 31% dintre respondenții musulmani au văzut opiniile anti-Israel ca fiind principalul motiv al sentimentului anti-evreiesc, în timp ce în general doar 21% dintre respondenți au spus acest lucru. Mai mult de jumătate dintre musulmanii intervievați au spus că antisemitismul este larg răspândit în Germania și că s-a agravat în ultimul deceniu.

"Antisemitismul este rezultatul lipsei de educație pentru democrație, al lipsei de toleranță. Problema Orientului Mijlociu este, de asemenea, o problemă mereu prezentă. Încerc să arăt diferența" dintre evrei și Israel (Aziz Fooladvand, profesor de școală din vestul Germaniei, 80% dintre ai căror studenți sunt musulmani) a declarat pentru postul public Deutschlandfunk. „Este bine – trebuie să facem distincția între religie și politică”.

Politica antisemitismului

Există o mulțime de animozitate, a arătat sondajul. Sinti și rromii, negrii și musulmanii sunt priviți în general mai puțin favorabil decât evreii, la fel ca „străinii în general”.

Priviți dintr-un punct de vedere partizan, alegătorii Alternativei pentru Germania (AfD) – partidul populist de extremă dreaptă – au avut mai multe șanse să aibă opinii antisemite decât cei din alte părți ale spectrului politic. Mai mult de o treime dintre susținătorii AfD au fost de acord, de exemplu, cu afirmația că „evreii au prea multă putere politică” – aproximativ dublul populației generale a acelei opinii.

În ciuda concentrării pe AfD, sondajul ajunge la concluzii tulburătoare pentru întregul spectru politic. Toate partidele dau dovadă de „o anumită prudență” când vine vorba de problemele antisemite, care „predă spațiul politic AfD-ului”, a declarat directorul AJC Berlin, Remko Leemhuis.

El a criticat nu doar alegătorii AfD, ci și membrii de partid, ca o „parte critică a problemei”.

Pe partea musulmană, sondajul a arătat o „conexiune puternică” între prejudecățile împotriva evreilor și religiozitate. Cei care au spus că participă în mod regulat la slujbele de rugăciune au înregistrat sentimente antisemite mai mari decât cei care au spus că nu o fac. De exemplu, 68% dintre vizitatorii moscheilor au fost de acord cu afirmația potrivit căreia „evreii au prea multă putere economică și financiară”, în timp ce doar 39% dintre musulmanii nepracticanți au spus același lucru.

"Avem o mulțime de comunități islamice care nu prezintă nicio problemă. Ar trebui să le luăm mai mult în considerare", a spus Felix Klein, comisarul federal al Germaniei pentru viața evreiască și combaterea antisemitismului.

Este vital să nu facem distincție între tipurile de ură împotriva evreilor, a spus Klein, ci „respingem orice formă de antisemitism”.

Sursa: dw.com

Ne puteți urmări și pe Google News