Primul anunț a venit pe 5 mai: în laboratorul Institutului  pentru Cercetări Biologice (Ibbr),  cercetătorii au reușit să izoleze o proteină care, odată introdusă în corpul unui pacient Covid, acționează ca un imunosupresor care permite reducerea cursului bolii, până la o recuperare treptată.

„Nu este un vaccin, prin urmare, nu va preveni boala, dar poate fi un punct de plecare excelent pentru un tratament eficient, capabil să salveze vieți”, au declarat experţii atunci.

S-au făcut progrese în ultimele săptămâni

Cercetătorii israelieni au reuşit să detecteze și să izoleze alte șapte tipuri diferite de anticorpi. Scopul este acum finalizarea tuturor studiilor necesare ale terapiei și, odată obținute rezultatele dorite, să înceapă o producție pe scară largă a unui medicament capabil să reducă efectele Covid-19 asupra organismului.

După ce a vizitat laboratoarele Ibbr din Israel, Naftali Bennet, ministrul apărării al Israelului, a declarat că este foarte optimist cu privire la eficacitatea acestui tratament.

În aceleași laboratoare, cercetătorii israelieni lucrează la un posibil vaccin

Primele rezultate sunt încurajatoare, după experimentul pe șoareci. Drumul este totuși lung și plin de dificultăți, deoarece și mutațiile virusului rămân o problemă, iar un vaccin  ar putea fi, de asemenea, ineficient. Din acest motiv, pe lângă prevenție, se lucrează și la un tratament care constituie un vaccin pasiv, capabil nu să prevină infecția, ci să trateze pacienții în caz de infecție, notează leggo.