Evenimentul Zilei > Economie > ANSVSA: Exportul de animale către UE nu a fost interzis
ANSVSA: Exportul de animale către UE nu a fost interzis

ANSVSA: Exportul de animale către UE nu a fost interzis

Potrivit unor informații publicate ieri de către Mediafax, România nu mai poate vinde animalele receptoare ale bolii limbii albastre (bovine, ovine şi caprine) către ţările membre UE, decât pentru sacrificare imediată, putând însă să exporte către ţările terţe care nu au impus restricţii. Această interdicție ar fi fost impusă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În replică, ANSVA a comunicat astăzi că „Comerțul cu animale pe piața Uniunii Europene este permis, în condițiile respectării reglementărilor specifice: animalele să nu prezinte semne de boală, destinația acestora este abatorizarea și este obținut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru”.  

Autoritatea mai precizează că „exportul de animale în țări terțe nu a fost restricționat de către ANSVSA, ci de către anumite state (Arabia Saudită, Iordania etc.)”. 

În prezent, ANSVSA negociază cu oficiali din mai multe țări arabe exportul de carcase de ovine.

„În urma evoluției focarelor de Boală a limbii albastre și a localizării lor geografice, teritoriul României a fost împărțit în zone de control (20 km în jurul focarelor) restul fiind zone de protecție”, mai menționează ANSVSA. 

Potrivit Autorității, „mișcarea animalelor în interiorul acestor zone este permisă, între zonele de control și cele de protecție este permisă, cu respectarea anumitor condiții. Aceste măsuri vor fi menținute până când se vor înregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, hematofage care transmit boala devin inactive”. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.