Ansamblul Planorama are şanse de salvare

Ansamblul Planorama are şanse de salvare

După ce statul îi va returna dezvoltatorului contravaloarea TVA-ului, de 1,5 milioane de euro, lucrările la complexul rezidenţial vor putea reîncepe.

Complexul rezidenţial Planorama, din zona Doamna Ghica, din Bucureşti, ar putea fi salvat, iar cumpărătorii au o şansă de a intra în posesia apartamentelor, unele dintre ele achiziţionate încă din 2005.

Concret, noul lichidator numit de instanţă, compania "Tănasă şi Asociaţii", a identificat deja, împreună cu reprezentanţii asociaţiei de cumpărători, o primă sursă de finanţare pentru reluarea lucrărilor pe şantier. Este vorba de TVA-ul în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro care trebuie recuperat de la stat de Euro Habitat, dezvoltatorul proiectului, care a intrat în insolvenţă.

Reprezentanţii noului administrator judiciar spun că este nevoie de finanţare rapidă pentru unele lucrări urgente, dar şi pentru conservarea şi paza bunurilor din patrimoniul dezvoltatorului Euro Habitat SRL.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu privire la numirea noului administrator judiciar, Florin Vasile, reprezentantul cumpărătorilor, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că "lichidatorul are un aparat funcţional şi suficient pentru a gestiona un dosar ca acesta".

El şi-a manifestat încrederea în capacitatea acestuia de a gestiona relaţia cu creditorii printr-un plan de reorganizare eficient.

Tabelul de creanţe va fi stabilit în aprilie

Atât cumpărătorii, cât şi creditorii susţin elaborarea şi punerea în practică a unui nou plan de reorganizare, care, însă, va fi condiţionat de întocmirea şi publicarea tabelului definitiv de creanţe. Termenul pentru publicarea acestuia, stabilit de instanţă, este 30 aprilie.

"Planul de reorganizare este absolut necesar şi trebuie întocmit cât mai rapid şi eficient, astfel încât situaţia actuală să fie deblocată prin finanţarea şi reluarea lucrărilor de construire şi a transferurilor de posesie şi proprietate chiar în perioada de observaţie, pentru a câştiga timp şi a salva de la degradare complexul", a precizat Florin Vasile.

Banca Piraeus, principalul creditor al proiectului, a susţinut în cadrul mai multor întâlniri cu cumpărătorii, dar şi prin intermediul unor scrisori deschise către ei, iniţiativa lor de a grăbi realizarea unui nou plan de reorganizare.

Mai mult, banca apreciază numirea unui nou administrator judiciar şi îşi manifestă încrederea că acesta va gestiona mai eficient situaţia actuală a proiectului, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Euro Habitat SRL, dezoltatorul proiectului Planorama, a intrat în insolvenţă în vara anului trecut. Atunci, instanţa a numit un administrator juridic, contestat vehement la acea vreme de către cumpărători. Aceştia au obţinut, la începutul lunii februarie 2011, numirea unui alt administrator.