București. ANPDCA, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție aprobă intervenția oficialilor britanici în cazul de la Leeds. Statul britanic a preluat în grijă cei patru copii ai unei familii de români.
Autoritățile române susțin că sunt alături de familie și că înțeleg durerea părinților în cazul de la Leeds. Cu toate acestea, consideră că motivele preluării copiilor sunt legale și îndreptățite.
ANDPCA aprobă intervenția autorităților britanice
Rareș-Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, spune că situația de la Leeds este tristă și cu impact mare în comunitatea românească. Șeful ANDPCA a precizat că autoritățile britanice au fost îndreptățite să acționeze așa cum au făcut-o. El a precizat că situația este în atenția autoităților române încă din momentul primelor revolte.
„De la primele momente, am reacționat și am intrat în legătură cu colegii noștri de la Consulatul General al României la Manchester, care ne-au informat că sunt în discuții atât cu autoritățile locale, cu românii din comunitate, cu părinții implicați, cât și cu colegii de la Ambasada României la Londra pentru a oferi sprijin, în limita competențelor legale, a declarat Rareș-Petru Achiriloaie.
Potrivit spuselor sale, cazul de la Leeds a provocat o mare emoție în comunitatea românească, iar lucrurile au degenerat și s-au transformat într-o revoltă. Dincolo de aceasta, însă, important este interesul copilului. Rareș-Petru Achiriloaie spune că autoritățile române caută soluții pentru a rezolva situația cu calm și înțelegere.
„Revenind la ceea ce contează, însă, cu adevărat: interesul superior al copilului. Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părți, însă important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm. Înțelegem punctul de vedere al părinților, am înțeles că s-au simțit neputincioși, nedreptățiți și că au reacționat din teamă”, a declarat șeful ANDPCA pe Facebook.
Șeful Protecției copilului face apel la calm
Președintele ANDPCA, Rareș-Petru Achiriloaie, susține că violența nu poate fi o soluție pentru rezolvarea situației de la Leeds. Potrivit spuselor sale, este important ca membrii comunității românești să se simtă protejați, însă și cetățenii britanici trebuei să fie în siguranță. El a explicat că autoritățile române vor continua să monitorizeze cazul, iar la nevoie să se implice direct.
Rareș-Petru Achiriloaie a precizat că Protecția Copilului din România urmează să facă demersuri pe lângă autoritățile britanice pentru a găsi cea mai bună soluție pentru cei patru copii. ANDPCA va acționa, în acest caz, alături de Consulatul General al României de la Manchaster.
Pe de altă parte, oficialul român a transmis că cei patru copii sunt în siguranță, împreună, în grija autorităților britanice.
Scandalul de la Leeds și intervenția ANDPCA
Violențele din orașul britanic Leeds au izbucnit după ce serviciile sociale au preluat patru copii ai unei familii de români. Autoritățile au suspiciuni că unul dintre ei, un bebeluș de șapte luni, ar fi fost agresat. Copilul a fost dus la spital cu răni la cap, iar acest lucru a dat de bănuit medicilor care au sesizat Asistența socială.
Ulterior, părinții au afirmat că bebelușul ar fi fost scăpat din brațe de una dintre surorile sale, care îl avea în grijă. Fata nu a spus părinților ce s-a întâmplat și de aici ar fi fost vorba despre o neînțelegere.
Autoritățile britanice au intervenit și au luat copiii din grija familiei până la finalizarea anchetei sociale.
Acest lucru a provocat violențe în stradă, care au dus la reținerea mai multor persoane, români. O mașină de poliție a fost răsturnată, iar un autobuz a fost incendiat.