Vicepreşedinte ANPC: "Legea creditelor e la fel de importantă ca şi cea a salarizării"
- Adam Popescu
- 4 noiembrie 2010, 22:51
Deşi nu se pune prea mare accent pe legea creditelor autorităţile implicate spun că aceasta este la fel de importantă ca şi legea salarizării sau cea a pensiilor pentru că Ordonanţa de Urgenţă nr.50/2010, afectează circa 5 milioane de români.
"Sper ca până în data de 15 decembrie legea să intre în vigoare pentru că şi aceasta ca şi restul care sunt considerate prioritare este foarte importantă. Ordonanţa 50 afectează aproximativ 5 milioane de oameni", a declarat pentru EVZ Samuel Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Acesta este destul de sceptic cu privire la următoarele discuţii legate de ordonanţă în Camera Deputaţilor şi nu crede că acestea se vor putea finaliza în mai puţin de două şedinţe pentru că este vorba de foarte multe amendamente. Deputatul UDMR Petru Lakatos, membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, a declarat, într-un interviu acordat EVZ, că "Va mai dura câteva săptămâni până va trece Ordonanţa prin Comisia de buget, iar apoi va ajunge în Camera Deputaţilor. Ţinând cont că trebuie discutat şi bugetul şi Legea Salarizării şi Legea Pensiilor, s-ar putea întâmpla ca votul final să aibă loc numai în luna februarie". BNR s-a implicat în sfârşit
"Pe de altă parte ne bucurăm că, în sfârşit, s-a implicat şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Nu cred că implicarea domniei sale ne va împiedica în vreun fel demersurile pe care le-am realizat până acum", ne-a mai spus subsecretarul de stat.
Acesta este convins că şi BNR-ul ca şi ANPC-ul vrea doar un anumit echilibru în contracte. "Când spun acest lucru mă refer la împiedicarea băncilor de a mai lua decizii unilaterale în contractele clienţilor care mai târziu să-i afecteze iremediabil - asta înţeleg eu prin echilibru în contacte", mai afirmă Calotă.
Săptămâna viitoare, mai mulţi oficiali ai ANPC cât şi ai Consiliului Concurenţei vor merge la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanţi ai Comisiei Europene pe tema Ordonanţei 50. "Avem semnale că oficialii din Comisia Europeană vor aproba cererile noastre. Dacă vor fi probleme sau nepotriviri, de acestea se va ocupa Curtea Europeană de Justiţie, iar rezolvarea lor ar putea dura ani", a conchis oficialul ANPC.