Studenții critică dur Programul de guvernare. Care le sunt revendicările

Studenții critică dur Programul de guvernare. Care le sunt revendicărileComunicat ANOSR. Sursa foto: anosr.ro

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) critcă Programul de guvernare, adoptat pentru perioada 2024-2028 de către Guvernul României. Asociația constată că doar o cincime din propunerile studenţilor au fost adoptate într-o formă parțială.

ANOSR critică Programul de guvernare pentru 2024-2028

ANOSR a publicat, luni, o analiză a conţinutului Programului de guvernare pentru perioada 2024-2028, care a fost adoptată odată cu învestirea noului Guvern al României.

Scopul demersului este de a evalua gradul de integrare a propunerilor transmise de către federaţie alături de Consiliul Național al Elevilor și Consiliul Tineretului din România, în cadrul campaniei „Noi știm ce vrem, dar cine își asumă?”.

„Constatăm cu dezamăgire faptul că pentru liderii coaliţiei, dezideratele elevilor, studenţilor şi tinerilor nu reprezintă o prioritate pe agenda de guvernare. Din totalul de 154 de propuneri specifice transmise în spaţiul public, doar 32 dintre acestea, respectiv 20,7%, au fost integrate cel puţin într-o formă parţială, măcar la nivel de tematică, în cadrul Programului de guvernare 2024-2028”, se transmite într-un comunicat de presă al Alianţei.

Studenți

Studenți. Sursa foto: Pixabay

Situația acutală, „la fel de critică”

Potrivit comunicatului, situația a rămas „la fel de critică”  deoarece se face „abstracţie de propunerile transmise” de către aceștia.

„În acest sens, sistemul de învăţământ superior se arată a fi cel mai puţin prioritar în ceea ce priveşte măsurile strategice de dezvoltare care se doresc a fi implementate, dat fiind faptul că în cadrul programului sectorial al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, din totalul de 106 măsuri, doar 21 dintre acestea, respectiv 19,81%, se adresează direct şi nu neapărat exclusiv studenţilor”, se arată în comunicat.

Studenti

Studenți. Sursa foto: Arhiva EVZ

ANOSR: Anumite subiecte de importanţă deosebită pentru domeniul de tineret, omise

ANOSR menționează absenţa unor „asumări ferme privind respectarea prevederilor Legilor nr. 199/2023 şi nr. 198/2023 în ceea ce priveşte asigurarea finanţării sistemului naţional de învăţământ cu cel puţin 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

De asemenea, se critică „faptul că anumite subiecte esenţiale pentru învăţământul superior, cum ar fi dimensiunea socială, etica şi integritatea academică, participarea studenţilor în procesul decizional, au fost ignorate aproape în totalitate sau tratate cu superficialitate.”

„În raport cu sectorul de tineret, sesizăm faptul că acesta se bucură de un număr mai mare de măsuri asumate de guvernanţi, întrucât programul sectorial al ministerului de resort prevede 37 de măsuri destinate specific sprijinului tinerilor, dintr-un total de 92, reprezentând un procent de 40,22% din total.

Cu toate acestea, asemănător cu cazul învăţământului superior, anumite subiecte de importanţă deosebită pentru domeniul de tineret, precum participarea tinerilor în procesele decizionale şi consultative de la nivel naţional, înfiinţarea de centre de tineret şi asigurarea unor fonduri suficiente pentru a sprijini activitatea organizaţiilor de şi pentru tineret, au fost omise”, se arată în document.

tineri

Sursa: dreamstime.com

ANOSR cere analizarea integrală a cererilor

ANOSR solicită membrilor Executivului să analizeze integral propunerile elevilor, studenţilor şi tinerilor si „să le integreze cu celeritate” în alte documente programatice, strategii sau planuri ale Guvernului, Ministerului Educaţiei şi Cercetării sau Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, depinzând de situație.

„Totodată, atragem atenţia asupra necesităţii guvernanţilor de a elabora o serie de strategii la nivel sectorial, în special pentru domeniul învăţământului şi pentru sectorul de tineret, care să prevadă ţinte clare, realiste şi măsurabile, însoţite de un sistem de monitorizare, evaluare şi adaptare a demersurilor ce trebuie întreprinse pentru a asigura implementarea măsurilor propuse şi asumate”, se mai arată în comuicat.

Ne puteți urmări și pe Google News